Türkler belgeselinin sosyal bilgiler dersi öğretim programı kazanımları açısından incelenmesi
Examination of the Turks documentary in relation to the learning acquisition of the social sciences curriculum
- Tez No: 893625
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ORTAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkler Belgeseli, Belgesel, Öğretim Materyalleri, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Turks Documentary, Documentary, Teaching Materials, Social Studies Teaching
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırma, Türkler belgeselinin Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı kazanımlarına uygunluğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Türkler belgeselinin elli iki bölümünün, ortaokul 5., 6. ve 7. sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı kazanımları doğrultusunda incelenmesini kapsamaktadır. Araştırmanın çalışma grubu Türkler belgeseli ve 2018 tarihli Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programından oluşmaktadır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemine göre desenlenmiştir. Araştırma sürecinde veri toplama yöntemi olarak doküman incelenmesi kullanılmış olup, doküman analizi yöntemiyle veriler çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda belgesel bölümlerinin toplamda 25 farklı kazanımla ilişkilendirilebileceği, 92 farklı yerde Kültür ve Miras Öğrenme Alanı ile ilişkilendirilebileceği ve en fazla ilişkilendirmenin 7. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde olduğu tespit edilmiştir. Ancak, belgeselin bazı bölümlerinin Sosyal Bilgiler dersi kazanımlarına uygun olmadığı görülmüş ve bunun sebepleri belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the suitability of the Turks documentary to the Social Studies Curriculum acquisition. This research covers the examination of fifty-two episodes of the documentary The Turks in line with the 5th, 6th and 7th grade Social Studies Curriculum Acquisition. The study group of the research consists of the Turks documentary and the Social Studies Course Curriculum dated 2018. This study was designed according to the qualitative research method. In the research process, document analysis was used as the data collection method and the data were analysed by document analysis method. As a result of the research, it was determined that the documentary sections could be associated with a total of 25 different achievements, that they could be associated with the Culture and Heritage Learning Area in 92 different places, and that the most association was in the 7th grade Social Studies course. However, it was observed that some parts of the documentary were not suitable for the Social Studies course acquisition and the reasons for this were stated.