Üniversite öğrencilerinin psikolojik kırılganlık, sosyal onay ihtiyacı ve iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological vulnerability, the need for social approval and well-being levels of university student
- Tez No: 893638
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU GÜLBAHÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: psikolojik kırılganlık, sosyal onay ihtiyacı, iyi oluş, üniversite öğrencileri, psychological vulnerability, need for social approval, well-being, university students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin psikolojik kırılganlık, sosyal onay ihtiyacı ve iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, bu değişkenlerin çeşitli demografik ve akademik değişkenlere göre farklılıklarını belirlemek hedeflenmiştir. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Atatürk Üniversitesi'nde öğrenim gören 2023-2024 Bahar dönemi öğrencilerinden kolay örnekleme yöntemiyle seçilen katılımcılardan veri toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik Kırılganlık Ölçeği, Sosyal Onay İhtiyacı Ölçeği ve Beş Boyutlu İyi Oluş Modeli: PERMA Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.00 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma bulguları, üniversite öğrencilerinin psikolojik kırılganlık, sosyal onay ihtiyacı ve iyi oluş düzeylerinin demografik ve akademik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha yüksek psikolojik kırılganlık ve sosyal onay ihtiyacı puanlarına sahip olduğu, ancak erkek öğrencilerin anlam boyutunda daha yüksek puanlar aldığı bulunmuştur. Ayrıca, 25 yaş ve üstü öğrencilerin daha genç öğrencilere göre daha yüksek bağlanma, olumlu ilişkiler, anlam, başarılar ve genel iyi oluş puanlarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar: Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin psikolojik kırılganlık, sosyal onay ihtiyacı ve iyi oluş düzeylerinin çeşitli demografik ve akademik değişkenlere göre farklılıklarını kapsamlı bir şekilde ele alarak literatürdeki önemli boşlukları doldurmayı amaçlamaktadır. Bulgular, üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluşunu artırmak ve sosyal onay ihtiyacını azaltmak için stratejik müdahaleler geliştirmede yol gösterici olabilir. Literatürdeki eksiklikleri gidererek ve yeni perspektifler sunarak bu çalışma alana önemli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the relationships between psychological vulnerability, the need for social approval, and well-being levels among university students. Additionally, it seeks to identify the differences in these variables based on various demographic and academic factors. Method: The relational survey method, one of the quantitative research methods, was used in this study. Data were collected from participants selected through convenience sampling among students enrolled at Atatürk University during the Spring semester of the 2023-2024 academic year. Data collection tools included the Personal Information Form, Psychological Vulnerability Scale, Social Approval Need Scale, and the Five-Dimensional Well-Being Model: PERMA Scale. The data were analyzed using the SPSS 22.00 software. Findings: The research findings revealed that the levels of psychological vulnerability, the need for social approval, and well-being among university students significantly differed according to demographic and academic variables. It was found that female students had higher scores on psychological vulnerability and the need for social approval compared to male students, while male students scored higher on the meaning dimension. Additionally, students aged 25 and older had higher scores in attachment, positive relationships, meaning, achievements, and overall well-being compared to younger students. Conclusions: This study aims to comprehensively address the differences in psychological vulnerability, the need for social approval, and well-being levels among university students based on various demographic and academic variables, thus filling significant gaps in the literature. The findings can guide the development of strategic interventions to enhance the psychological well-being and reduce the need for social approval among university students. By addressing gaps in the literature and providing new perspectives, this study makes significant contributions to the field.