Sosyoekonomik açıdan dezavantajlı ailelerde okul öncesi eğitime dair algıların ve beklentilerin incelenmesi
Examining socioeconomically disadvantaged families' perceptions and expectations of early childhood education
  1. Tez No: 893682
  2. Yazar: RUMEYSA ŞANAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN ÖZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitime ilişkin beklentiler, Okul öncesi eğitim algısı, İyi bir okul öncesi eğitim, İyi bir okul öncesi öğretmeni, Expectations regarding preschool education, Perception of preschool education, Good preschool education, Good preschool teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma sosyoekonomik açıdan dezavantajlı ebeveynlerin okul öncesi eğitime ilişkin algıların ve beklentilerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji deseni esas alınarak tasarlanmıştır. Araştırmaya, Gaziantep ilinde yaşayan ve çocukları okul öncesi eğitime devam eden düşük sosyoekonomik düzeye sahip 30 ebeveyn katılmıştır. Örneklem seçiminde uygun örnekleme ve amaçlı örnekleme yöntemleri kullanılmıştır.Veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve görüşmeler yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Veri analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmış; toplanan veriler, fenomenoloji desenine uygun olarak kod, kategori ve tema oluşturma şeklinde analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler üç ana tema etrafında toplanmıştır: beklentiler, okul öncesi eğitimin amacı: ilkokula hazırlık ve geçiş süreçleri, algılar. Katılımcılar, okul öncesi eğitimi çocuklarını ilkokula hazırlayan bir kurum olarak görmüşlerdir. Ayrıca, okul öncesi eğitimle birlikte çocuklarının gelişim alanlarına yönelik çeşitli beklentileri olduğunu ifade etmişlerdir. Katılımcılar, iyi bir okul öncesi eğitim kurumunda en önemli unsurun öğretmen nitelikleri olduğunu belirtmişlerdir. Ebeveynler, iyi bir okul öncesi öğretmenini sıcakkanlı, güler yüzlü ve çocukla bağ kurabilen biri olarak tanımlamışlardır.
Özet (Çeviri)
This study examines the perceptions and expectations of socioeconomically disadvantaged parents regarding preschool education, employing a phenomenological approach within qualitative research methodologies. The participants included 30 parents living in Gaziantep province, whose children attend preschool and who are at a low socioeconomic level. Convenient sampling and purposeful sampling methods were used to reach the participants. Data collection was conducted through a demographic information form and semi-structured interviews, which were carried out face-to-face. Data was analyzed through content analysis, creating codes, categories, and themes in alignment phenomenological design. The findings were grouped into three main themes: expectations, purpose of preschool education (particularly in preparation for primary school and its transition processes) and perceptions. Participants view preschool education as a crucial preparatory stage for primary school. They highlighted various expectations for their children's developmental progress within preschool settings. A significant emphasis was placed on the quality of preschool teachers, with parents identifying the ideal traits of a preschool teacher as warmth, approachability, and the ability to form strong connections with children.