İnfertil kadınlarda maruz kalınan şiddetin benlik saygısı ve toplumsal cinsiyet algısı ile ilişkisi
The relationship between violence exposed to infertile women and self-esteem and gender perception
  1. Tez No: 893683
  2. Yazar: NEZİHE MELİKE KUNDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM AKSOY DERYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, Ebelik, İnfertilite, Toplumsal cinsiyet algısı, Şiddet, Self-esteem, Midwifery, Infertility, Gender perception, Violence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Araştırma, infertil kadınlarda maruz kalınan şiddetin benlik saygısı ve toplumsal cinsiyet algısı ile ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Kesitsel tipte yürütülen bu araştırmanın örneklemini Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği'ne başvuru yapan ve infertilite tanısı alan 300 infertil kadın oluşturmuştur.Veriler,“Kişisel Bilgi Formu”,“İnfertil Kadınlarda Maruz Kalınan Şiddeti Belirleme Ölçeği”,“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”ve“Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği”aracılığıyla elde edilmiştir. İstatistiksel değerlendirmede; yüzdelik dağılım, aritmetik ortalama ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcılar, infertil kadınlarda maruz kalınan şiddeti belirleme ölçeği toplamından 59.08±24.92 puan, rosenberg benlik saygısı ölçek toplamından 15.46±7.32 puan vetoplumsal cinsiyet algısı ölçek toplamından 81.14±19.56 puan almıştır.İnfertil kadınlarda maruz kalınan şiddeti belirleme ölçekpuanı arttıkça, rosenberg benlik saygısı ölçek puanı ve toplumsal cinsiyet algısı ölçek puanı azalmıştır. Toplumsal cinsiyet algısı ölçekpuanı arttıkça, rosenberg benlik saygısı ölçek puanı da artmıştır. Sonuç:İnfertil kadınlarda maruz kalınan şiddet arttıkça, kişilerin benlik saygısı ve toplumsal cinsiyet algısının azaldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim:The study was conducted to determine the relationship between violence experienced by infertile women and self-esteem and gender perception. Material and Method:The sample of this cross-sectional study consisted of 300 infertile women who applied to Malatya Training and Research Hospital Gynecology Outpatient Clinic and were diagnosed with infertility. Data were obtained through“Personal Information Form on Infertile Women”,“Scale for Determining Violence Exposed to Infertile Women”,“Rosenberg Self-Esteem Scale”and“Gender Perception Scale”. Percentage distribution, arithmetic mean and Pearson correlation analysis were used in statistical evaluation. Results:The participants scored 59.08±24.92 points on the total scale of identifying violence experienced in infertile women, 15.46±7.32 points on the total scale of Rosenberg self-esteem and 81.14±19.56 points on the total scale of gender perception. As the scale score for determining the violence experienced by infertile women increased, the Rosenberg self-esteem scale score and gender perception scale score decreased. As the gender perception scale score increased, the Rosenberg self-esteem scale score also increased. Conclusion: It was concluded that self-esteem and gender perception of infertile women decreased as the exposure to violence increased.