Fizik öğretmenlerinin STEM öz-yeterliliklerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of physics teachers' STEM self-efficiency in terms of various variables
  1. Tez No: 893681
  2. Yazar: ÖZNUR ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDİNE BARAN TÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri, Fizik, Öz Yeterlik, STEM
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada, fizik öğretmenlerinin STEM öz yeterliklerinin farklı değişkenler bakımından incelenmesi amaç olarak belirlenmiştir. Araştırma hem nitel hem de nicel verileri içermesi sebebiyle karma araştırma desenine sahiptir. Araştırmanın örneklemi evren içerisinden amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmişken örneklemi Diyarbakır il merkezinde ikamet etmekte olan 126 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel boyutunda 126 katılımcı arasındaki 10 fizik öğretmeniyle görüşme gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın nicel boyutunda kullanılan veri toplama aracı, kişisel bilgi formu ile STEM sınıf içi uygulama özyeterlik algı ölçeği olmak üzere iki bölümden oluşmaktayken, nitel boyutunda ise araştırmacı tarafından oluşturulan görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programından, nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz yönteminden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda yaşa, cinsiyete, medeni duruma, eğitim durumuna, öğretmenlik hizmet süresine, kadro şekline, sosyoekonomik duruma, tepki alacağını düşünmeye göre STEM sınıf içi uygulama özyeterlik algılarının istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte katılımcılar sınıflarında çeşitli STEM etkinlikleri yaptıklarını fakat kendilerini STEM konusunda tam olarak yeterli görmediklerini ifade etmişlerdir. Katılımcılar STEM uygulamalarından her alanda yararlanmaya çalıştıklarını fakat eğitimler ve materyal eksikliklerinin giderilmesiyle STEM uygulamalarından daha fazla yararlanabileceklerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the STEM self-efficacy of physics teachers in terms of different variables. The research has a mixed research design since it includes both qualitative and quantitative data. While the sample of the research was determined by purposeful sampling method from the universe, the sample consists of 126 participants residing in Diyarbakır city center. In the qualitative dimension of the study, interviews were conducted with 10 physics teachers among 126 participants. The data collection tool used in the quantitative dimension of the study consisted of two parts: personal information form and STEM classroom practice self-efficacy perception scale, while the interview form created by the researcher was used in the qualitative dimension. SPSS 22.0 package program was used to analyze quantitative data and descriptive analysis method was used to analyze qualitative data. As a result of the study, it was determined that STEM classroom practice self-efficacy perceptions showed statistically significant differences according to age, gender, marital status, educational status, length of service as a teacher, tenure type, socioeconomic status, thinking .In addition, the participants stated that they did various STEM activities in their classrooms, but they did not consider themselves fully competent in STEM. Participants stated that they tried to benefit from STEM applications in every field, but they could benefit more from STEM applications with the elimination of training and material deficiencies. Keywords Science, Physics, Self-Efficacy, STEM