Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin özelliklerinin ve iş yükü algılarının psikososyal bakım yetkinliğini yordayıcı rolü
Characteristics and workload of nurses working in a university hospital psychosocial care of perceptions the predictive role of competency
- Tez No: 893768
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE ÇETİNKAYA DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, psikososyal bakım, psikososyal bakım yetkinliği, iş yükü, Nurse, psychosocial care, psychosocial care competence, workload
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, bir üniversite hastanesinin dahili-cerrahi servislerinde çalışan hemşirelerin özelliklerinin ve iş yükü algılarının psikososyal bakım yetkinliğini yordayıcı rolünü incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma İzmir'de bir üniversite hastanesinin dahili-cerrahi servislerinde yürütülmüştür. Cerrahi servislerden 130, dahili servislerden 120 hemşire olmak üzere 250 hemşire örnekleme dahil edilmiştir. Çalışmada veri toplama formu olarak Kişisel Bilgi Formu, Analog İş Yükü Skalası ve Psikososyal Bakım Yetkinliği Öz Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Veri analizinde; SPSS 24.0 versiyon programı kullanılmıştır. Verilerin dağılımında tanımlayıcı analiz parametreleri (ortalama, medyan, minimum, maksimum, yüzde ve standart sapma) ile gösterilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygun olması sebebiyle bağımsız t testi kullanılmıştır. Sürekli değişkenler arasındaki ilişki Pearson Korelasyon ile değerlendirilmiştir ve değişkenlerin yordayıcı rolü Regresyon Analizi ile incelenmiştir. Verilerin analizi %95 güven aralığında incelemeye alınmıştır. Araştırmaya dahil edilen hemşirelerin yaş ortalaması x̄=30.78(5.652) katılanların %84'ü kadın (n= 210), %48'i (n= 120) evli, %52'si (n= 130) bekar ve %78'i (n= 195) lisans mezunu olduğu tespit edilmiştir. Hemşirelerin Psikososyal Bakım Yetkinliği Öz Değerlendirme Ölçeği'nden aldıkları puan ortalaması 71.32±6,90'dır. Analog Bireysel İş Yükü Skalası toplam puanı 9.04±0.89'dur. Hemşirelerin yaşı, birimde çalışma yılı, eğitim düzeyi arttıkça psikososyal bakım yetkinliği arttığı görülmüştür. Aynı zamanda hemşirelerin yaşı, birimde çalışma yılı, ortalama hasta sayısı ve artı mesai (saati) ile iş yükü arasında anlamlı ilişki görülmüştür. Hemşirelerin özelliklerinden meslekte çalışma yılı ile psikososyal bakım yetkinliği arasındaki ilişkiye bakıldığında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Hemşirelerin mesleki özelliklerinden ortalama hasta sayısı ile psikososyal bakım yetkinliği arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Hemşirelerin çalışma yılı arttıkça psikososyal bakım yetkinliği ve özdeğerlendirme becerileri de artmaktadır. Bu sonuçlara dayanarak hemşirelik hizmetlerinin, hemşirelere psikososyal bakım verme yetkinliklerinin artırılması amacıyla iş hayatları boyunca düzenli ve aralıklı eğitimler sağlamaları ve eğitim neticelerini değerlendirilmeleri önerilmektedir. Araştırmanın tek bir kurumda yapılması sebebiyle başka örneklemlerde tekrarlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the predictive role of nurses' characteristics and perceptions of workload on their psychosocial care competence in the internal and surgical departments of a university hospital. The research was carried out in the internal and surgical departments of a university hospital in İzmir. A total of 250 nurses, including 130 from surgical departments and 120 from internal departments, were included in the sample. The Personal Information Form, the Analog Workload Scale, and the Psychosocial Care Competence Self-Assessment Scale were used as data collection tools. Data analysis was conducted using the SPSS version 24.0 program. Descriptive analysis parameters (mean, median, minimum, maximum, percentage, and standard deviation) were used to represent the distribution of the data. Due to the normal distribution of the data, the independent t-test was used. The relationship between continuous variables was evaluated using Pearson Correlation, and the predictive role of the variables was examined using Regression Analysis. Data analysis was conducted within a 95% confidence interval. The average age of the nurses included in the study was x̄=30.78(5.652), with 84% of the participants being female (n=210), 48% (n=120) married, 52% (n=130) single, and 78% (n=195) holding a bachelor's degree. The average score obtained from the Psychosocial Care Competence Self-Assessment Scale was 71.32±6.90, and the total score from the Analog Individual Workload Scale was 9.04±0.89. It was observed that as the nurses' age, years of working in the unit, and educational level increased, their psychosocial care competence also increased. Additionally, a significant relationship was found between nurses' age, years of working in the unit, average patient count, and overtime hours with workload. A positive significant relationship was found between the years of professional experience and psychosocial care competence. However, a negative significant relationship was found between the average number of patients and psychosocial care competence. As nurses' years of professional experience increase, their psychosocial care competence and self-assessment skills also improve. Based on these results, it is recommended that nursing services provide regular and periodic training throughout nurses' careers to enhance their psychosocial care competence, and that the outcomes of these trainings be evaluated. Since the study was conducted in a single institution, it is suggested that it be replicated in other samples.