İnşaat sektöründe çalışanların iş kazası risklerinin demografik değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of work accident risks of employees in the construction industry in terms of demographic variables
  1. Tez No: 893831
  2. Yazar: FURKAN SİVRİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL ÇİÇEK ZENGİN BİNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, İnşaat Mühendisliği, İşletme, Accidents, Civil Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat Sektörü, İş Kazası, İş Sağlığı ve Güvenliği, Construction Industry, Occupational Accidents, Occupational Health and Safety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KOCAELİ SAĞLIK VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada inşaat sektöründe çalışanların iş kazası risklerinin demografik değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; 2024 yılında Kocaeli'nde kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiş inşaatlarda çalışan 400 kişiye uygulanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında ki kare ve lojistik regresyon analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda; katılımcıların önemli bir çoğunluğunun (%55,5) iş kazası yaşamış olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, yaşın, sigara ve alkol iş kazası geçirme artırdığı, toplam çalışma süresinin, kişisel koruyucu ekipman kullanımının, çalışma saatlerinden ve ortamından memnuniyetin kazası riskini anlamlı şekilde azalttığı saptanmıştır. Eğitim durumu, kronik hastalık durumu, aylık gelir düzeyi, mesleğini isteyerek seçme durumu vb. değişkenlerin ise iş kazası riskinden bağımsız olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the occupational accident risks of construction workers in terms of demographic variables. The questionnaire form prepared in line with the purpose; It was applied to 400 people working in construction in Kocaeli in 2024, determined by convenience sampling method. The data obtained were subjected to chi-square and logistic regression analysis in computer environment. As a result of the research; it was determined that a significant majority of the participants (55.5%) had experienced an occupational accident. In the study, it was found that age, smoking and alcohol increased the risk of occupational accidents, while total working time, use of personal protective equipment, satisfaction with working hours and working environment significantly reduced the risk of accidents. Variables such as educational status, chronic disease status, monthly income level, voluntary choice of occupation, etc. were found to be independent of the risk of occupational accidents.