İnşaat sektöründe çalışanların maruz kaldıkları risklerin iş sağlığı ve güveliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the risks exposed to employees in the construction industry in terms of occupational health and safety
- Tez No: 954692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL ALTUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: İSG, İSG kültürü, güvenli davranış, inşaat sektörü, risk algısı. 2025, 148 sayfa, OSH, OSH culture, safe behavior, construction sector, risk perception. 2025, 148 pages
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmada, inşaat sektöründe çalışan bireylerin iş sağlığı ve güvenliği (İSG) kültürü ile güvenli davranış düzeyleri, çeşitli demografik değişkenler ve iş kazası deneyimleri bağlamında incelenmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülen bu çalışmada, veri toplama aracı olarak Olcay (2021) tarafından geliştirilen İSG Kültürü Ölçeği ile Dursun (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan Güvenli Davranış Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA ve Pearson korelasyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, cinsiyet değişkeni yalnızca“güvenliğe uyma”boyutunda anlamlı fark göstermiş, kadınların bu boyutta erkeklerden daha yüksek puan aldığı saptanmıştır. Eğitim düzeyi arttıkça İSG farkındalığı ve güvenli davranış düzeylerinde artış gözlenmiş, özellikle lise mezunları anlamlı şekilde düşük puanlar almıştır. Ayrıca, yöneticiler çalışanlara kıyasla güvenliğe katılım ve genel güvenli davranış düzeylerinde daha yüksek skorlar elde etmiştir. Ramak kala kazaya maruz kalan bireylerin ise güvenliğe uyma düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Çalışmada yaş, medeni durum, mesleki kıdem yılı ve daha önce iş kazası geçirip geçirmeme gibi değişkenlerin İSG kültürü ve güvenli davranışlar üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Korelasyon analizleri, İSG kültürü ile güvenli davranış arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Özellikle“güvenliğe uyma”ve“güvenliğe katılım”alt boyutları, genel güvenli davranışı en güçlü şekilde yordayan değişkenler olarak öne çıkmıştır. Ancak risk algısı ile güvenli davranış arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Genel olarak sonuçlar, güvenli davranışların sadece bilgi ya da farkındalık düzeyinden değil, aynı zamanda katılım ve uyum gibi tutumsal bileşenlerden de etkilendiğini göstermektedir. Bu bağlamda, İSG kültürünü geliştirmeye yönelik politikaların, çalışanların aktif katılımını destekleyecek biçimde tasarlanması gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the occupational safety and health (OSH) culture and safe behavior levels of individuals working in the construction industry in the context of various demographic variables and work accident experiences. This study, conducted using the correlational survey model, a quantitative research method, employed the OSH Culture Scale developed by Olcay (2021) and the Safe Behavior Scale adapted into Turkish by Dursun (2011) as data collection tools. The data were analyzed using independent samples t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation analyses. According to the research findings, the gender variable showed a significant difference only in the“compliance with safety”dimension, with women scoring higher than men in this dimension. As the level of education increased, an increase was observed in OSH awareness and safe behavior levels, with high school graduates scoring significantly lower. Additionally, managers scored higher than employees in terms of participation in safety and overall safe behavior levels. Individuals who had been involved in near-miss accidents were found to have lower levels of compliance with safety. The study found that variables such as age, marital status, years of professional experience, and whether or not an individual had previously experienced a workplace accident did not have a significant effect on OSH culture and safe behaviors. Correlation analyses showed a moderate positive relationship between OSH culture and safe behavior. In particular, the sub-dimensions of“compliance with safety”and“participation in safety”emerged as the variables that most strongly predicted overall safe behavior. However, no statistically significant relationship was found between risk perception and safe behavior. Overall, the results indicate that safe behaviors are influenced not only by knowledge or awareness levels but also by attitudinal components such as participation and compliance. In this context, it can be concluded that policies aimed at developing OSH culture should be designed to support active employee participation.