Arşivlerde yer alan Acemaşîran kararlı ilahilerin makâm ve usûl açısından incelenmesi
An analysis of the hymns with Acemaşîran decision in the archives in terms of makam and usul
  1. Tez No: 893894
  2. Yazar: MUSTAFA SAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KURUBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk mûsikîsi, İlahi, Acemaşîran, Makâm, Usûl, Turkish music, hymns, Acemaşîran, maqam, usûl
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 514
Özet
Türk mûsikîsi, içerisinde barındırdığı farklı tür ve biçimleriyle müzikal ve edebi bakımdan oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Bu araştırmada arşivlerde yer alan, Acemaşiran perdesinde karar eden makâmlardaki ilahiler üzerine odaklanılmış ve ulaşılabilen ilahilerin makâm ve usûl analizinin yapılması amaçlanmıştır. Araştırma evrenini arşivlerinde bulunan ve Acemaşiran perdesinde karar eden ilahiler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise, Acemaşiran perdesinde karar eden Acemaşîran, Şevk-u Tarab, Şevkefzâ makâmlarında ulaşılabilen 118 adet ilahi olarak belirlenmiştir. Araştırma, Acemaşîran perdesinde karar eden makâmlarda bestelenmiş ilahilerin makâm yapılarının ayrıntılı bir şekilde incelenmesi ve eserlerde kullanılan usûl çeşitliliğinin ve yapılarının tespit edilmesi bakımından önem arz etmektedir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden genel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Doküman inceleme tekniğiyle toplanan veriler, betimsel olarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, Acemaşiran perdesinde karar eden makâmlarda 192 adet ilahi nota nüshalarıyla birlikte tespit edilmiş, resmî arşivlerde yer alan, günümüze ulaşmış el yazımı nota nüshalarındaki deforme olmuş bölümler, usûl ve melodik yapı açısından tespit edilen sorunlar düzeltilerek bilgisayar ortamında yeniden notaya alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish classical music, with its diverse forms and genres, possesses a rich structure in both musical and literary terms. This study focuses on hymns that resolve on the Acemaşiran pitch, drawing from archival sources, with the aim of analyzing the modes and rhythmic patterns of the accessible hymns. The research encompasses hymns found in the TRT repertoire and state choir archives that conclude on the Acemaşiran pitch. The sample consists of 118 hymns composed in the Acemaşiran, Şevk-u Tarab, and Şevkefzâ modes, all resolving on the Acemaşiran pitch. The study is significant in that it provides a detailed examination of the modal structures of hymns composed in these modes and identifies the diversity and characteristics of the rhythmic patterns employed in the works. The research was conducted using a general survey model, one of the qualitative research methods. Data collected through document analysis were descriptively analyzed and interpreted. As a result of the study, 192 hymns resolving on the Acemaşiran pitch were identified, along with their notations. Damaged sections in the handwritten notation manuscripts from official archives were corrected, addressing issues related to rhythmic and melodic structure, and the works were digitally transcribed.