Fen bilimleri dersinde dezavantajlı öğrencilere stem uygulaması: bir karma yöntem çalışması
Stem application to disadvantaged students in science class: a mixed method study
- Tez No: 893943
- Danışmanlar: PROF. DR. İKRAMETTİN DAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM eğitimi, bilimsel süreç becerileri, dezavantajlı öğrenciler, problem çözme becerileri, STEM education, Scientific process skills, Disadvantaged students, Problem-solving skills
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Amaç: Fen Bilimleri dersinde dezavantajlı öğrencilere uygulanan STEM eğitiminin etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Karma yöntem desenlerinden yakınsayan paralel desenin kullanıldığı bu çalışmanın katılımcıları, İstanbul'un Kartal ilçesindeki bir devlet okulunda öğrenim gören, dezavantajlı koşullara sahip 7. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışma, 30 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Uygulama aşaması, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde 6 hafta boyunca sürmüştür. Başlıca veri toplama araçları arasında Bilimsel Süreç Becerileri Ölçeği, Çocuklar İçin Problem Çözme Envanteri, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve ürün değerlendirme formları yer almaktadır. Nicel verilerin analizinde bağımlı örneklemler t-testi, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Analiz sonuçlarında, bilimsel süreç ve bilimsel süreç becerilerinin alt boyutlarında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Ayrıca, problem çözme becerileri ve problem çözme alt boyutlarında da anlamlı fark elde edilmiştir. Nitel bulgularda ise öğrenciler, STEM eğitimi ile Fen Bilimleri dersine karşı bakış açılarının değiştiğini, derslerin keyifli geçtiğini, mutlu ve heyecanlı olduklarını, farkındalık kazandıklarını belirtmişlerdir. Sonuçlar: Elde edilen sonuçlar, STEM eğitiminin dezavantajlı öğrencilerde bilimsel süreç ve problem çözme becerilerini anlamlı şekilde geliştirdiğini göstermektedir. Öğrenciler, STEM eğitimi ile derslere daha fazla ilgi duymakta, keyif almakta ve farkındalık kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim is to examine the effects of STEM education applied to disadvantaged students in the Science course. Method: The participants of this study, in which the convergent parallel design, one of the mixed method designs, was used, consisted of 7th grade students with disadvantaged conditions studying in a public school in Kartal district of İstanbul. The study was conducted on 30 students. The implementation phase lasted for 6 weeks in the first semester of the 2023-2024 academic year. The main data collection tools included the Scientific Process Skills Scale, Problem Solving Inventory for Children, semi-structured interviews and product evaluation forms. Dependent samples t-test was used to analyze quantitative data and content analysis was used to analyze qualitative data. Findings: The results of the analysis showed that there was a significant difference in the sub-dimensions of science process and science process skills. In addition, a significant difference was also found in problem solving skills and problem solving sub-dimensions. In qualitative findings, students stated that their perspectives towards Science course changed with STEM education, the lessons were enjoyable, they were happy and excited, and they gained awareness. Conclusions: The results show that STEM education significantly improves science process and problem solving skills in disadvantaged students. Students are more interested, enjoy and gain awareness with STEM education.