Üniversite giriş sınavına hazırlanan öğrencilerin öğrenilmiş güçlülük düzeylerinin yordanmasında akademik ertelemenin ve umudun rolü
The role of academic procrastination and hope in predicting the learned resourcefulness levels of students preparing for the university entrance exam
  1. Tez No: 893948
  2. Yazar: RÜMEYSA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik erteleme, Öğrenilmiş güçlülük, Umut, Üniversite giriş sınavı, Academic postponement, Hope, Learned resourcefulness, University entrance exam
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada üniversite giriş sınavına hazırlanan öğrencilerin öğrenilmiş güçlülük düzeylerini yordamada akademik erteleme davranışlarının ve umut düzeylerinin rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 2023-2024 yılında İzmir ili Bornova ilçesinde öğrenim görmekte olan lise son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Rosenbaum Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeği, Akademik Erteleme Ölçeği ve Sürekli Umut Ölçeği kullanılmıştır. Veri toplama araçları aracılığıyla çalışmaya katılmaya gönüllü olan 515 lise son sınıf öğrencisinden veri toplanmıştır. Örneklemin cinsiyet dağılımı incelendiğinde veri toplanan grubun çoğunluğunu (%76.5) kadınların oluşturduğu görülmektedir. Araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkiselliğe bakıldığında öğrenilmiş güçlülük puanları ile akademik erteleme puanları arasında orta derecede negatif bir korelasyon bulunurken öğrenilmiş güçlülük puanları ile sürekli umut puanları arasında güçlü ve pozitif yönde bir korelasyon bulunmuştur. Elde edilen korelasyon analizi bulguları çalışmanın bağımlı değişkeni öğrenilmiş güçlülük ile bağımsız değişkenleri akademik erteleme ve umut arasındaki ilişkinin doğrusal regresyon modeli ile modellenebileceğini göstermiştir. Üniversite giriş sınavına hazırlanan öğrencilerin öğrenilmiş güçlülük düzeylerinin akademik erteleme ve umut tarafından ne ölçüde yordandığını belirleyebilmek amacıyla“En Küçük Kareler”tahmin yöntemi ile doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda akademik erteleme ve sürekli umut puanlarının öğrenilmiş güçlülük düzeyi için anlamlı birer yordayıcı olduğu bulunmuş ve akademik erteleme ile sürekli umut puanlarındaki değişkenliğin öğrenilmiş güçlülük puanlarında gözlemlenen değişkenliğin %47.8'ini açıkladığı görülmüştür. Çalışma sonucunda bulunan bulgular ilgili alanyazın doğrultusunda tartışılmış ve sonraki çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the role of academic procrastination behaviors and hope levels in predicting the learned resourcefulness levels of students preparing for university entrance exams was examined. The sample of the study consisted of high school seniors studying in the Bornova district of Izmir during the 2023-2024 academic year. The data collection instruments used in the study were the Rosenbaum Learned Helplessness Scale, Academic Procrastination Scale, and the Hope Scale. Data were collected from 515 high school seniors who volunteered to participate in the study. Regarding the gender distribution of the sample, the majority (76.5 %) of the participants were female. Regarding the relationships between variables in the study, a moderate negative correlation was found between learned resourcefulness scores and academic procrastination scores, whereas a strong and positive correlation was found between learned resourcefulness scores and hope scores. The correlation analysis findings indicated that the relationship between the dependent variable, learned resourcefulness, and the independent variables, academic procrastination and hope, could be modeled using a linear regression model. A linear regression analysis was conducted using the Least Squares method to determine the extent to which academic performance and hope levels predicted the learned resourcefulness of students preparing for university entrance exams. The analysis revealed that academic procrastination and continuous hope scores were significant predictors of learned resourcefulness levels, explaining 47.8% of the variability in learned resourcefulness scores. The findings of the study were discussed in line with the relevant literature and suggestions were presented for further studies.