Hemşirelerin farklı türlerdeki fiziksel aktivite düzeyleri ile iş yükü ve tükenmişlik hissinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of different types of physical activity levels of nurses with their workload and feeling of burnout according to some variables
- Tez No: 894012
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY YILDIZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Spor, Nursing, Health Education, Sports
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Fiziksel aktivite türleri ve Harcanan Hnerji miktarı, Tükenmişlik, İş yükü, Nursing, Types of physical activity and Amount of energy expended, Burnout, Workload
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı hemşirelerin farklı türdeki fiziksel aktivite düzeyleri ile iş yükü ve tükenmişlik hissinin, bazı değişkenlere (çalıştıkları birim, çocuk sahibi olma durumu, algılanan sağlık durumu ve vardiya tipi) göre nasıl farklılaştığını tespit etmektir. Çalışmaya 18 yaş üzeri ve kıdem yılı en az 1 yıl olan, 147 kadın, 27 erkek olmak üzere sahada aktif olarak çalışan hemşireler katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, son dört haftayı içeren ve üç bölümden oluşan ev, iş, ulaşım ve serbest zamandaki fiziksel aktivite enerji harcamasını ölçen Yeni Fiziksel Aktivite Anketi (YFAA), 22 madde 3 alt boyuttan oluşan Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ), 17 soru 3 alt boyut içeren İsveç İş Yükü Kontrol Destek Anketi ve Demografik bilgi formu kullanılmıştır. Toplanan veriler IBM SPSS ver., 23.0, STATA, ve JASP 0.18.3.0 istatistiksel yazılım programları kullanılarak analiz edilmiştir. Normallik varsayımını karşılayan veri setinde bağımsız gruplarda t testi ve ANOVA, normal dağılmayan veri setinde ise Mann Whitney U testi ve Kruskall Wallis testi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında; sağlık durumunu orta ve iyi düzeyde algılayan hemşireler arasında duygusal tükenmişlik alt boyutunda ve serbest zaman fiziksel aktivitede harcanan enerji miktarında; servis ve yoğun bakımda çalışan hemşirelerin iş yeri fiziksel aktivitesinde harcadıkları enerji miktarında; çocuk sahibi olan hemşirelerin ev ve iş yerinde harcadıkları enerji miktarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bu sonuçlardan hareketle hemşirelerin yaşam rutinleri bütüncül bir biçimde ele alınarak farklı türlerde harcadıkları fiziksel aktivite enerji miktarları incelenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine how nurses' levels of physical activity and their feelings of workload and burnout differ according to some variables (the unit they work in, having children, perceived health status and shift type). Nurses actively working in the field, 147 women and 27 men, who were over 18 years old and had at least 1 year of seniority, participated in the study. As data collection tools, the Recent Physical Activity Questionnaire (RPAQ) measuring energy expenditure in physical activity at home, work, transportation and leisure time, consisting of three sections covering the last four weeks, the Maslach Burnout Inventory (MBI) consisting of 22 items and 3 sub-dimensions, the Swedish Workload Control Support Questionnaire consisting of 17 questions and 3 subdimensions and the Demographic Information Form were used. The collected data were analyzed using IBM SPSS ver., 23.0, STATA, and JASP 0.18.3.0 statistical software programs. Independent groups t test and ANOVA were applied to the data set that met the normality assumption, and Mann Whitney U test and Kruskall Wallis test were applied to the data set that was not normally distributed. According to the study results, among nurses who perceived their health status as moderate or good, in the emotional exhaustion sub-dimension and the amount of energy spent in free time physical activity; The amount of energy spent by nurses working in wards and intensive care units in workplace physical activity; Statistically significant differences were found in the amount of energy spent by nurses who have children at home and at work. Based on these results, nurses' life routines can be considered holistically and the amount of energy they spend in different types of physical activity can be examined.