Klasik türk şiirinde papağan
Parrot in classical Turkish poetry
  1. Tez No: 894076
  2. Yazar: CÜNEYT ZÜHRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk şiiri, tûtî, bebga, dudu, papağan, benzetme, Classical Turkish poetry, tuti, bebga, dudu, parrot, simile
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Papağan, klasik Türk şiirinin önemli benzetmelerinden biridir. Eski Türk edebiyatındaki birçok şair, papağanı ve papağanın ilgili olduğu unsurları şiirlerinde kullanmışlardır. Çalışmamızda 14. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında yaşayan şairlerin divanlarında çeşitli özellikleriyle yer alan papağanın kullanım şekilleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda papağanın özellikleri, papağanla ilgili inanışlar ve deyimler, papağanın mesnevilerde ve mensur eserlerdeki yeri, fiziksel ve karakter özellikleri, bulunduğu yerler hakkında bilgi verilmiş; papağan aşk, âşık, şair, şiir, dinî şahıslar bağlamında değerlendirilmiştir. Onun kuşlarla, bitkilerle ve nesnelerle ilişkisi üzerinde durulmuştur. Papağanın ve özelliklerinin divanlarda kullanım sıklığı hakkında bilgi verilmiş ve konuyla ilgili beyitler açıklanmıştır. Çalışmayla ilgili divanlardan elde edilen verilerin istatistiki durumu tablolarla gösterilmiştir. Çalışma verilerinden yansıyan bilgilerden yola çıkılarak sonuç bölümünde papağanın kullanımı ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmış ve bazı çıkarımlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Parrot is one of the important metaphors of classical Turkish poetry. Many poets in ancient Turkish literature used parrots and elements related to parrots in their poems. In our study, we tried to determine the usage patterns of the parrot, which was featured with various features in the divans of poets living between the 14th and 19th centuries. In our study, information is given about the characteristics of the parrot, beliefs and idioms about the parrot, its place in masnavis and prose works, its physical and character characteristics, and the places where it is found; The parrot has been evaluated in the context of love, minstrel, poet, poetry and religious persons. His relationship with birds, plants and objects is emphasized. Information about the frequency of use of the parrot and its characteristics in divans is given and the couplets on the subject are explained. The statistical status of the data obtained from the councils related to the study is shown in tables. Based on the information reflected in the study data, a general evaluation was made about the use of the parrot in the conclusion section and some inferences were reached.