Eğitimde akreditasyonun okullar bağlamında incelenmesi
Examining accreditation in education in the context of schools
  1. Tez No: 894106
  2. Yazar: ABDULKADİR KIYMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, okul, akreditasyon, okul akreditasyonu, Education, school, accreditation, school accreditation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada, eğitim kurumlarını akredite eden kuruluşlar ve esas aldıkları ölçütler incelenerek, bu bağlamda akreditasyonun; okullar açısından anlamı, önemi, işlevi ve gerekliliğinin araştırılması amaçlanmaktadır. Araştırma betimsel nitelikte olup, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseninden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu belirlenirken, amaçlı örnekleme ve kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında, Türkiye'nin farklı bölgelerinden akredite olmuş yedi özel okulun yetkilileri ile Adıyaman ilinde tüm kademelerden okullarda görev yapan 21 yönetici ve 17 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri nitel yöntem ile toplanmıştır. Veriler, kaynak taraması, belge/doküman incelemesi ve yarı yapılandırılmış görüşme formlarından yararlanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, betimsel ve içerik analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'de akredite olmuş eğitim kurumu sayısının az olduğu, bunların okul akreditasyonundan daha çok, üniversite düzeyinde olduğu, okul düzeyinde olanların ise devlet okullarından ziyade özel okullara yönelik olduğu belirlenmiştir. Okulların nitelik göstergeleri ile ilgili olarak katılımcılar; lise ve üniversite yerleştirme sınavı sonuçları, akademik başarı ve seviye tespit sınavı sonuçlarının öne çıkan göstergeler olduğunu belirtmişlerdir. Okulların değerlendirilmesi konusunda ulaşılan verilere göre ise, okulların değerlendirildiği, bunun daha çok müfettişler tarafından yapılan denetlemeler, il ve ilçe genelinde yapılan deneme sınavları ve MEB tarafından yapılan merkezi sınavlar ile gerçekleştiği belirlenmiştir. Akreditasyon konusunda katılımcılardan elde edilen bulgulara gelince, okul akreditasyonuna; okul gelişimi, yüksek kalitede bir eğitim-öğretim sunulması ve okulun belirli standartlara sahip olması için gerek duyulduğu belirlenmiştir. Araştırmanın bulgularına dayalı olarak, okul düzeyinde akreditasyonun yaygınlaştırılması, okul akreditasyonunda uzmanlaşmış yerli kuruluşların oluşturulması ve okulların akredite edilmesi ile okulların sunduğu eğitim hizmetlerinin daha nitelikli hale getirilmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, the organizations that accredit educational institutions and the criteria they are based on are examined, and in this context, it is aimed to investigate the meaning, importance, function and necessity of accreditation for schools. The research is descriptive in nature and phenomenology pattern, one of the qualitative research methods, was used. While determining the study group of the research, easily accessible case sampling method, one of the purposeful sampling methods, was used. The study group of the research consists of officials of seven accredited private schools from different regions of Turkey, as well as 21 administrators and 17 teachers working in various public schools from all levels in Adıyaman province, in the 2023-2024 academic year. The data of the research were collected by qualitative method. Data was collected using source scanning, document review and semi-structured interview forms. The data were analyzed using descriptive and content analysis techniques. According to the results obtained from the research, it has been determined that the number of accredited educational institutions in Turkey is quite low, these are mostly done at the university level rather than school accreditation, and those at the school level are based on private schools rather than public schools. Regarding the quality indicators of schools, participants; They stated that high school and university placement exam results, academic success and placement exam results are the most prominent indicators. According to the data obtained regarding the evaluation of schools, it has been determined that there is an evaluation in the current situation, and this is mostly done through inspections made by inspectors, trial exams held throughout the province and district, and central exams carried out by the Ministry of Education. As for the findings obtained from the participants regarding accreditation, regarding school accreditation; It has been determined that school accreditation is necessary for providing school development, high quality education and training and for the school to meet certain standards. Based on the findings of the research, it may be recommended to expand accreditation at the school level, to establish local organizations specialized in school accreditation, to accredit schools and to make arrangements that will make the educational service offered by the school more qualified.