Dönüşümcü liderliğin iç girişimcilik üzerine etkisinde personel güçlendirmenin aracılık rolü: Sağlık sektöründe bir çalışma
The mediating role of employee empowerment in the effect of transformational leadership on intrapreneurship: A study in the healthcare sector
  1. Tez No: 894122
  2. Yazar: BİRSEN ÖZCAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLFER BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü liderlik, Girişimcilik, İç girişimcilik, Personel güçlendirme, Leadership, Transformational leadership, Entrepreneurship, Intrapreneurship, Employee empowerment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Dönüşümcü Liderliğin İç Girişimcilik Üzerine Etkisinde Personel Güçlendirmenin Aracılık Rolü: Sağlık Sektöründe Bir Çalışma Günümüzün rekabetçi ve hızlı değişen çevre koşullarında piyasaya hızlı reaksiyon gösterebilmek ve rekabet gücünü koruyabilmek için geleneksel yönetici davranışlarından vazgeçip modern yönetici davranışlarını uygulamayı gerektirmektedir. Modern yönetim davranışları tekniklerini gerçekletirmek ve kurumun hedeflerine ulaşması, başarılı olabilmesi için dönüşümcü liderlerin personeli daha proaktif, yenilikçi, risk almaya yöneltmesi yani iç girişimci olmaya teşvik etmesi ve bunu yaparken de personelini güçlendirmesi, öğrenmesi ve gelişmesi için gerekli koşulları hazırlaması gerekmektedir. Bu araştırmada sağlık çalışanlarının dönüşümcü liderliğin iç girişimciliğe etkisinde personel güçlendirmenin aracılık rolü incelenmiştir. Araştırmada cinsiyet, meslek, eğitim durumu, yaş, kurumda çalışma yılı, meslekte çalışma yılı, medeniyet durumu, bağlı olunan yöneticinin cinsiyeti değişkenleri ele alınmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul'da özel bir grup hastanesindeki sağlık çalışanları (hekim, hemşire) oluşturmaktadır. 1793 kadrolu sağlık çalışanından 451 gönüllü sağlık çalışanı ankete katılım sağlayarak araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Tüm değişkenler arasında pozitif ve anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. En yüksek korelasyon,“Dönüşümcü liderlik toplam puanı”ile“Entelektüel uyarım”arasında görülmüştür (r = 0.953, p < 0.01).“Personel güçlendirme toplam puanı”ile“Liderlik”arasında güçlü bir korelasyon bulunmuştur (r = 0.890, p < 0.01).“İç girişimcilik toplam puanı”ile“Yenilikçilik”arasında da yüksek korelasyon bulunmuştur (r = 0.851, p < 0.01). Buradan hareketle, hastanelerde liderlik faktörlerinin iç girişimcilik ve personel güçlendirme üzerinde etkisinin olduğu söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Mediating Role of Employee Empowerment in the Effect of Transformational Leadership on Intrapreneurship: A Study in the Healthcare Sector In today's competitive and rapidly changing environmental conditions, it is necessary to abandon traditional managerial behaviors and adopt modern managerial behaviors to respond quickly to the market and maintain competitive strength. To implement modern management behavior techniques and achieve the institution's goals successfully, transformational leaders need to encourage employees to be more proactive, innovative, and willing to take risks—in other words, to become intrapreneurs. While doing this, they also need to prepare the necessary conditions for employees to be empowered, learn, and develop. This research examines the mediating role of employee empowerment in the effect of transformational leadership on intrapreneurship among healthcare workers. The study considers variables such as gender, profession, education level, age, years of service in the institution, years of professional experience, marital status, and the gender of the supervisor. The population of the study consists of healthcare workers (doctors and nurses) in a private group hospital in Istanbul. A sample of 451 volunteer healthcare workers out of 1793 permanent staff participated in the survey. Positive and significant correlations were found among all variables. The highest correlation was observed between the“Total Transformational Leadership Score”and“Intellectual Stimulation”(r = 0.953, p < 0.01). A strong correlation was found between the“Total Employee Empowerment Score”and“Leadership”(r = 0.890, p < 0.01). A high correlation was also found between the“Total Intrapreneurship Score”and“Innovation”(r = 0.851, p < 0.01). From this, it can be concluded that leadership factors in hospitals have an impact on intrapreneurship and employee empowerment.