Dönüştürücü liderliğin iç girişimcilik üzerine etkileri, hizmet sektöründe bir araştırma
The effect of transformative leadership roles on intrapreneurship, a survey in service industry
  1. Tez No: 383716
  2. Yazar: ÜLKAY AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüştürücü Liderlik, İç Girişimcilik, Leadership, Transformative Leadership, Intapreneurship
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada banka personelinin dönüştürücü liderliğin iç girişimcilik üzerine etkisi incelenmiştir. Ayrıca çalışmada cinsiyet, eğitim durumu, yaş ve kurumda çalışma yılı (kıdem) değişkenleri söz konusu çalışma için incelenmiştir. Örneklem olarak Ankara İlinde bulunan bankalarda çalışan personeller ele alınmıştır. 24 bankaya dağıtılan 380 anketin 215 adedi toplanabilmiş ve bunlardan 162 tanesinin araştırma için kullanılabilir durumda olduğu görülmüştür. Araştırmaya katılan katılımcılara dağıtılan anketin birinci bölümünde demografik bilgiler yer almaktadır. Ölçeğin ikinci bölümünde daha önceden güvenirliliği ve geçerliliği test edilmiş ve 23 madde ve 4 alt boyuttan (Vizyon – İlham Sağlama ve Bireysel İlgi Gösterme, Takım Çalışmalarına ve Yüksek Başarı Beklentisine Sahip Olma, Entelektüel Teşvikte Bulunma, Grup Amaçların Kabulünü Sağlama) oluşan“Dönüştürücü Liderlik Anketi”yer almaktadır (İşcan,2002). Ölçeğin üçüncü bölümünde ise yine daha önceden güvenirliliği ve geçerliliği test edilmiş olan, 21 madde ve 3 alt boyuttan (örgütsel faktörler, çevresel algıya ilişkin özellikler, performans faktörleri) oluşan“İç Girişimcilik Anketi”yer almaktadır (Naktiyok, 2004; s.s.241-243). Anketleri; banka personelinin cevaplaması istenmiştir. Kullanılan anketlerden Dönüştürücü Liderlik Anketi için iç tutarlılık katsayısı (Cronbach alpha) değerinin α =0.930 olduğu, iç girişimcilik anketininın ise hesaplanan iç tutarlılık katsayısı (Cronbach alpha) değerinin α =0.935 görülmüştür. Yapılan güvenirlik çalışmalarına ilişkin bulgular, ölçeklerin güvenilir bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to examine 'The effects of transformative leadership roles on the intrapreneurship on the staff in banks. Furthermore, the effects of parameters such as gender,educational status,age, and the number of the years in the bank (seniority) on participants were examined. The sample of the study is comprised of the staff of banks in Ankara. Out of 380 questionaries which are delivered to 24 banks 215 questionaries are collected and 162 ones are seen to be useful for the study. In the first part of the scale delivered to the participants personal demographic information is requested.ın the second part of the scale,transformative leadership questionaire' (İşcan, 2002) having 23 items and 4 subdimensions(vision,providing inspiration and showing interest individually,having teamwork and high expectations of success, encouraging intellectually, providing admittance of group aims)whose reliability and validity tested beforehand is used. Moreover in the third part of the (Pamukoğlu 2004:142). 21 items and 3 subdimensions (organizational factors, charcteristics relation to peripheral perception, performance factors) whose reliability and validity tested beforehand intrapreneurship questionary is used (Naktiyok, 2004; s.s 241-243). Staff in banks are asked to fill in the given questionaries. A factor and reliabity analysis is conducted for determining the structural validity of the surveys used in the study. Internal consistency coeffecient value calculated for reliability study is found to be α = 0.930, internal consistency coeffecient value calculated for intrapreneurship is found to be α = 0,935. The results of reliability studies show that surveys used for the study have reliability.