Göğüs ağrılı hastada heart skoru ve ultrasonda karotis intima-media kalınlığının kötü klinik sonlanım ile ilişkisinin karşılaştırılması
The comparison of the heart score and carotid intima-media thickness on ultrasound in predicting poor clinical outcomes in patients with chest pain
- Tez No: 894192
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEN EROL ÜNLÜER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Düşük Risk, Heart, KIMK, MACE, Emergency Department, Low Risk, Heart, CIMT, MACE
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
AMAÇ: Acil servise göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran hastalarda karotis intima-media kalınlığının, hastaların 6 haftalık istenmeyen major kardiyak olaylarını öngörmede HEART skoru kadar kullanışlı olup olmadığını araştırmak. GEREÇ VE YÖNTEM: Prospektif kesitsel çalışmamıza; 15/12/2023 ve 15/06/2024tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Valiliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Sağlık Uygulama Merkezi Acil Tıp Kliniği'ne; primer olarak göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran 18 yaşından büyük,çalışmaya katılmaya onam veren hastalar dahil edildi. Tarafımızca HEART skoru hesaplandı, USG yardımı ile KIMK ölçüldü , 6 haftalık süre sonunda MACE gelişip gelişmediği bilgisi, hastalar veya birinci derece yakınları telefon ile aranarak öğrenildi. MACE yönünden şüpheli hastaların kontrolü; e-nabız sisteminden ve hastanelerin anjiografi kayıt verilerinden doğrulandı. BULGULAR: Çalışmaya alınan 159 hasta içerisinden 6 hafalık süre sonunda; 17'si (%10,7)major kardiyak kötü sonlanım yaşamıştır. Hastaların 15'i Perkütan koroner anjiyoplasti (%9,4) geçirmiş,1'i(%0,6) bypass cerrahisi geçirmiş,1'i (%0,6) ex olmuştur.HEART skorunun MACE öngörmedeki spesifisite değeri %59,2; sensitivite değeri %100 bulunmuştur. Pozitif prediktif değeri %22,7;negatif prediktif değeri %100 bulunmuştur. KIMK Ölçümünün MACE öngörmedeki spesifisite değeri %83,1 ;sensitivite değeri %58,8 bulunmuştur. Pozitif prediktif değeri %29,4;negatif prediktif değeri %94,4 bulunmuştur. KIMK için ROC eğrisi çizildiğinde eğri altında kalan alan 0,753 olarak ölçüldü. HEART skoru için çizilen ROC eğrisinde eğri altında kalan alan 0,764 olarak ölçüldü. SONUÇ: KIMK ölçümü acil servislerde hastaların 6 haftalık istenmeyen major kardiyak olaylarını öngörmede HEART skoruna benzer şekilde kullanılabilir. Fakat HEART skorunun düşük riskli hastanın erken tespitinde KIMK'e göre daha güvenilir olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
AIM:To investigate whether carotid intima-media thickness (CIMT) is as useful as the HEART score in predicting major adverse cardiac events (MACE) over a six-week period in patients presenting to the emergency department with chest pain. MATERIALS AND METHODS: Our prospective cross-sectional study included patients over 18 years old who presented primarily with chest pain to the Emergency Medicine Clinic of the Bozyaka Health Practice Center, University of Health Sciences, İzmir, Turkey, between December 15, 2023, and June 15, 2024, and who consented to participate in the study. The HEART score was calculated, and CIMT was measured using ultrasound. At the end of the six-week period, the occurrence of MACE was determined by contacting the patients or their first-degree relatives by phone. for patients suspected of MACE, verification was conducted through the e-Nabız system and the hospital's angiography records. RESULTS: Among the 159 patients included in the study, 17 (10.7%) experienced major adverse cardiac outcomes over the six-week period. Of these, 15 patients (9.4%) underwent percutaneous transluminal coronary angioplasty (PTCA), one patient (0.6%) underwent bypass surgery, and one patient (0.6%) died. The specificity of the HEART score for predicting MACE was found to be 59.2%, with a sensitivity of 100%. The positive predictive value was 22.7%, and the negative predictive value was 100%. For CIMT measurement, the specificity for predicting MACE was 83.1%, and the sensitivity was 58.8%. The positive predictive value was 29.4%, and the negative predictive value was 94.4%. The area under the curve (AUC) for the CIMT ROC curve was measured at 0.753, while the AUC for the HEART score ROC curve was 0.764. CONCLUSION: CIMT measurement can be used similarly to the HEART score in emergency departments to predict six-week major adverse cardiac events. However, the HEART score appears to be more reliable in the early identification of low-risk patients compared to CIMT.