İki veya üç boyutlu blok tabanlı kodlama uygulamaları kullanan ortaokul öğrencilerinin akademik başarılarının, uzamsal zekâ seviyelerinin ve görüşlerinin incelenmesi
A study of the correlation between using 2d or 3d block-based coding applications and academic achievement, spatial intelligence, and attitudes among middle school students
- Tez No: 894217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK İSLİM, DOÇ. DR. EBRU SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kodlama Eğitimi, Blok Tabanlı Kodlama, Uzamsal Zekâ, Scratch, Cospace, Coding Education, Block-Based Coding, Spatial Intelligence, Scratch, Cospace
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Teknoloji alanında yaşanan gelişmelerden etkilenen alanlardan biri de eğitimdir. Teknolojinin gelişmesi, öğrencilerin birçok bilgi ve beceriyi kazanmalarına da yardımcı olmuştur. Günümüzde öncelik kazanan, gerekliliğine her alanda inanılan temel becerilerden biri de kodlama ve algoritmik düşünme becerisidir. Kodlama, bilişsel fikirlerin sistematik bir şekilde programlanması ve işleyişe konulması ile birlikte işlevsellik kazanan yazılımların oluşturulmasını sağlayan önemli unsurlardan biridir. Algoritmik düşünme becerisi ise, bireylerin bir problemi çözmek için mantıklı ve yaratıcı düşünme yeteneklerini kullanarak gerekli adımların planlamasıdır. Bu araştırmanın amacı, 2 veya 3 boyutlu Blok Tabanlı Kodlama (BTK) eğitimlerinin ortaokul öğrencilerinin akademik başarıları, uzamsal zekâya düzeylerine etkilerini ve öğrencilerin bu eğitimlere ilişkin görüşlerini incelemektir. Araştırmada çoklu yöntem kullanılmıştır. Araştırma 2022-2023 eğitim-öğretim yılında bilim ve sanat merkezi ortaokulu öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. BTK eğitimi 8 hafta süresince uygulanmıştır. Çalışmaya 16'sı deney, 16'sı kontrol grubu olmak üzere toplam 32 öğrenci katılmıştır. Deney grubu BTK eğitimini 3 boyutlu (cospaces) kodlama yöntemi ile almışken kontrol grubu 2 boyutlu blok tabanlı (scratch) kodlama yöntemi ile almıştır. Öğrencilerin ön ve son testteki akademik başarılarının seviyesini belirlemek için araştırma kapsamında BTK akademik başarı testi kullanılmıştır. Uzamsal zekâ gelişimleri için ön test ve son test olarak uzamsal zekâ testi yapılmıştır. Araştırma süresince toplanan veriler, istatistiksel fark analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Toplanan veriler normal dağılım göstermediği için analizler parametrik olmayan Mann Whitney U Testi ve Wilcoxon Testi ile yapılmıştır. BTK eğitimi ile ilgili öğrenci görüşlerine, gözlemlerine ve ürün değerlendirmelerine yer verilmiştir. Çalışmanın sonunda, elde edilmiş bulgular analiz edildiğinde 3 boyutlu BTK eğitimi alan öğrenciler ile 2 boyutlu BTK eğitimi alan öğrencilerin akademik başarı testi ve uzamsal zekâ testi ön test-son test puanları karşılaştırıldığında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Ancak kontrol ve deney gruplarının akademik başarı ve uzamsal zekâ ön test-son test puanları kendi içerisinde karşılaştırıldığında öntest-sontest puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Nitel bulgular incelendiğinde, öğrenciler arasında 3 boyutlu BTK eğitimi alanların, diğerlerine kıyasla daha motive oldukları, kodlama sürecini daha kolay buldukları, çalışmaları gerçekçi buldukları ve artırılmış gerçeklik ile sanal gerçeklik deneyimlerinin motivasyonlarını artırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education is one of the sectors profoundly impacted by technological progress. Technological advancements have facilitated students' acquisition of a diverse array of knowledge and competencies. Coding and algorithmic thinking have emerged as indispensable skills across various disciplines. Coding is a cornerstone in software development, allowing for the systematic programming and implementation of cognitive concepts to create functional applications. Algorithmic thinking involves the systematic planning of steps required to solve a problem, employing logical and creative reasoning. This study aims to investigate the impact of 2D or 3D block-based coding (BTK: the Information and Communication Technology Authority) instruction on the academic performance and spatial intelligence of middle school students, along with their perceptions of these programs. A mixed-methods research design was adopted for this study. The study was carried out with middle school students enrolled in a science and arts center during the 2022-2023 academic year. BTK instruction was delivered over an eight-week period. A total of 32 students participated, randomly assigned to either an experimental or a control group. The experimental group received BTK training using a 3D coding environment (cospaces), whereas the control group was instructed in 2D block-based coding (Scratch). A block-based coding achievement test was administered to assess students' academic performance at the beginning and end of the study. A spatial intelligence test was employed as a pre-test and post-test to measure spatial intelligence development. The data gathered throughout the study were subjected to statistical difference analysis. Given that the data did not exhibit a normal distribution, non-parametric statistical tests, namely the Mann-Whitney U test and the Wilcoxon signed-rank test, were utilized for the analyses.The study incorporated student perspectives, observations, and evaluations of BTK training. Upon analysis of the findings, no significant differences were found between the pre-test and post-test scores on the academic achievement and spatial intelligence tests of students who received 3D block-based coding instruction and those who received 2D block-based coding instruction. Nevertheless, when comparing the pre-test and post-test scores of the control and experimental groups on measures of academic achievement and spatial intelligence, a significant difference was found within each group. Qualitative findings revealed that students who received 3D block-based coding instruction were more motivated, perceived the coding process as easier, and found their projects more realistic. Furthermore, augmented reality and virtual reality experiences were found to enhance their motivation.