Anjiyopoietin-1 ve Anjiyopoietin-2'nin fetal büyüme üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of Angiopoietin-1 and Angiopoietin-2 on fetal growth
  1. Tez No: 894268
  2. Yazar: GAMZE AYVAZOĞLU GÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN ÇAĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: AGA, Anjiyogenez, Anjiyopoietin-1, Anjiyopoietin-2, SGA, AGA, Angiogenesis, Angiopoietin-1, Angiopoietin-2, SGA
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Anjiyopoietin-1 (Ang-1) ve Anjiyopoietin-2 (Ang-2), plasental anjiyogenezde önemli rol oynayan anjiyogenik büyüme faktörleridir. Fetüsün intrautein büyümesinde önemli rolleri bulunmaktadır. SGA (small for gestational age), doğum ağırlığının ve/veya doğum boyunun gebelik haftasına göre 10 persentilin altında olmasıdır. SGA gelişimi için maternal, plasental ve fetal çok sayıda neden tespit edilmiştir. Bunun yanında SGA gelişimine yol açacak herhangi bir neden olmaksızın da çok sayıda SGA doğum görülmektedir. Bilinen risk faktörü olmaksızın SGA gelişiminde anjiyopoietinlerin rolünü inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma bilinen risk faktörü olmayan SGA bebeklerde, SGA gelişiminde anjiyopoietinlerin rolünü değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kadın Doğum ve Hastalıkları Kliniğine Ocak 2024-Temmuz 2024 tarihleri arasında başvuran gebelik süresince ve doğum sırasında herhangi bir patoloji saptanmayan, bilinen akut veya kronik hastalığı olmayan annelerden doğan 40 term SGA bebek ve 40 term AGA bebek çalışmaya dahil edilmiştir. Doğum sonrası göbek kordonlarından elde edilen serum örneklerinden ELISA yöntemi ile Ang-1 ve Ang-2 düzeyleri çalışılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen SGA bebeklerin doğum ağırlığı 3057,7±525,8 gram, boyları 48±2 cm iken AGA bebeklerin doğum ağırlığı ve boyları sırası ile 3505,8±309 gram ve 50,9±1,3 cm idi. Bebeklerin boy ve ağırlıkları arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktu. Yine SGA ve AGA bebekler arasında hemoglobin (Hb) düzeyleri, plasenta ağırlıkları, anne D vitamini, vitamin B12, anne boyu, doğum öncesi anne ağırlığı, annelerin doğum sırasında aldıkları kilo, vücut kitle indeksleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. SGA ve AGA bebekler arasında Ang-1 ve Ang-2 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görüldü. Bebek boyu ile Ang-2 arasında düşük düzeyde korelasyon bulundu. Ang-1 ile Ang-2 arasında istatistiksel olarak anlamlı yüksek düzeyde korelasyon olduğu görüldü. İleri anne yaşı ve multipar olan anneler ile 25-29 yaş arası annelerin bebekleri arasında SGA sıklığı açısından fark tespit edilmedi. Sonuç: Çalışmamız idiopatik SGA gelişiminde anjiyopoietinlerin rolünün olmadığını ortaya koymuştur. Yine SGA gelişiminde anne yaşı, annenin Hb düzeyi, annenin vücut kitle indeksi, fetüs cinsiyeti, gravida ve gebelik haftasının etkisinin olmadığı bulunmuştur. Diğer taraftan Ang-1 ve Ang-2 düzeyleri arasındaki yüksek korelasyon gebeliğin geç döneminde anjiyogenezde bu iki hormonun birlikte hareket ettiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Angiopoietin-1 (Ang-1) and Angiopoietin-2 (Ang-2) are angiogenic growth factors that play a crucial role in placental angiogenesis. They have significant roles in the intrauterine growth of the fetus. Small for gestational age (SGA) refers to a birth weight and/or birth length below the 10th percentile for gestational age. Numerous maternal, placental, and fetal factors have been identified as causes of SGA development. However, a large number of SGA births also occur without any identifiable cause. There is no study examining the role of angiopoietins in the development of SGA in the absence of known risk factors. This study was conducted to evaluate the role of angiopoietins in the development of SGA in infants without known risk factors. Material and Method: A total of 40 term SGA infants and 40 term AGA infants, born to mothers with no detected pathology during pregnancy and childbirth, and no known acute or chronic illness, who presented to the Obstetrics and Gynecology Clinic of University of Health Sciences, Bursa Yuksek İhtisas Training and Research Hospital, between January 2024 and July 2024, were included in the study. Ang-1 and Ang-2 levels were measured using the ELISA method from serum samples obtained from the umbilical cords after birth. Results: The birth weight of the SGA infants included in the study was 3057±525 grams, and their length was 48±2 cm, while the birth weight and length of the AGA infants were 3505±309 grams and 50.9±1,3 cm, respectively. There was no statistically significant difference between the infants' length and weight. Similarly, no statistically significant differences were found between the SGA and AGA infants in terms of hemoglobin (Hb) levels, placental weights, maternal vitamin D, vitamin B12 levels, maternal height, pre-pregnancy maternal weight, maternal weight gain during pregnancy, or body mass index. It was observed that there was no statistically significant difference in Ang-1 and Ang-2 levels between the SGA and AGA infants. A low-level correlation was found between infant length and Ang-2 levels, and a statistically significant high-level correlation was observed between Ang-1 and Ang-2 levels. No difference was detected in the frequency of SGA between the infants of mothers of advanced maternal age, multiparous mothers, and mothers aged 25-29. Conclusion: Our study has demonstrated that angiopoietins do not play a role in the development of idiopathic SGA. Furthermore, maternal age, maternal hemoglobin levels, maternal body mass index, fetal gender, gravida, and gestational age were found to have no effect on the development of SGA. On the other hand, the strong correlation between Ang-1 and Ang-2 levels suggests that these two hormones work together in angiogenesis during the late stages of pregnancy.