Demodeksli köpeklerde afoksolaner, sarolaner, fluralaner'in tedavi etkinlikleri ile hematolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of treatment efficacy and effects of afoxolaner, sarolaner, and fluralaner on hematological and biochemical parameters in demodex dogs
  1. Tez No: 894326
  2. Yazar: MEHMET BURAK DEMİRKOLLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN KELEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, İç Hastalıkları, Veterinary Medicine, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Demodikozis, Köpek, Afoksolaner, Fluralaner, Sarolaner, Demodicosis, Dog, Afoxolaner, Fluralaner, Sarolaner
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
DEMODİKOZİSLİ KÖPEKLERDE AFOKSOLANER, SAROLANER VE FLURALANER'İN TEDAVİ ETKİNLİKLERİ İLE HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Mehmet Burak DEMİRKOLLU Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veterinerlik İç Hastalıkları Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. İhsan KELEŞ Doktora Tezi, Haziran 2024 ÖZET Çalışmaya Kocaeli ilinde bulunan özel bir veteriner kliniğine getirilen generalize demodikozis teşhisi konmuş, başka bir hastalığı bulunmayan 51 ve ilaç kontrol amacıyla sağlıklı 51 olmak üzere toplam 102 adet çeşitli ırk köpek dahil edildi. Demodikozis teşhisi konmuş 51 köpek, 17'şerli 3 gruba rastgele ayrılarak A grupları, sağlıklı 51 köpek ise 17'şerli 3 gruba rastgele ayrılarak B grupları oluşturuldu. Klinik muayenede hayvanların genel durumu ve dermatolojik bozukluklar (alopesi, eritem, papüller, püstüller, kabuklanmalar) belirlenerek lezyonlar dijital kamera ile fotoğraflandı. Demodikozis teşhisi, derin deri kazıntıları ile yapıldı. Grup IA ve Grup IB'ye Afoksolaner (Nexgard, Boehringer Ingelheim), Grup IIA ve Grup IIB'ye Sarolaner (Simparica, Zoetis) birer ay arayla toplam 3 kez, oral yolla ve Grup IIIA ve IIIB'ye Fluralaner (Bravecto, MSD) sadece 1 kez oral olarak verildi. Tüm gruplardaki köpeklerden ilaçların uygulamasına başlamadan önce (0. gün) ve ilk ilaç uygulamasından 15, 45 ve 75 gün sonra kan örnekleri alınarak tam kan sayımı ve biyokimyasal analizler (AST, ALT, ALP, GGT, GLU, TP, ALB, BUN, CRE) yapıldı. Demodikozis tedavisinde kullanılan 3 ilacın etkinliği iki kritere göre belirlendi: Birinci kriter akar azalma yüzdesi ve ikinci kriter olarak da 5 dermatolojik lezyonun varlığının azalmasıyla tanımlanan klinik iyileşme puanı olarak belirlendi. Demodikozis teşhisi konmuş her bir köpekte 0.,15.,45. ve 75. günlerde 5 lezyonun (alopesi, eritem, papül, püstül ve pul/kabuk) varlığı değerlendirildi. Bu lezyonlar yok (0), hafif (1-2), orta (3-4) ve şiddetli (5-6) arasında derecelendirilerek genel klinik iyileşme puanı tüm bireysel puanların toplanmasıyla belirlendi. Çalışma süresince belirlenen günlerde demodikozisli gruplardaki köpeklerin akar sayımı tekrarlandı ve dermatolojik lezyonlarındaki değişimler yeniden incelenerek klinik iyileşme puanı tekrar hesaplandı. Çalışmamıza dahil olan kontrol grubundaki köpeklerin hematolojik ve biyokimyasal değerlerinin referans aralığı içinde olduğu belirlendi. Demodikozisli köpeklerin ortalama toplam lökosit (WBC), nötrofil (NEU) ve eozinofil (EOS) sayıları sağlıklı kontrol köpeklerine göre daha yüksek bulundu. Demodikozisli gruplardaki (Grup IA, IIA, IIIA) tüm köpeklerde tedavi sonrası 15. günde akar sayısında belirgin bir şekilde azalma kaydedildi. 45. ve 75. günlerde Afoksolaner grubunda 2 köpek, Sarolaner grubunda 3 köpek ve Fluralaner grubunda 4 köpek haricinde, gruplardaki tüm köpeklerin derin deri kazıntıları negatif olarak bulundu. Tedavi sonunda klinik iyileşme puanlarının tüm gruplardaki köpeklerde belirgin şekilde iyileştiği gözlendi. Çalışmaya dahil olan köpeklerin hiçbirinde ilaçlara bağlı herhangi bir yan etki gözlemlenmedi. Afoksolaner, Sarolaner ve Fluralaner'in kullanıldığı her bir demodikozisli köpekte 75. günde klinik anlamda tam iyileşme sağlandı. Ancak, Afoksolaner'in alopesi, eritem, papül, püstül ve kabuk lezyonlarında 45. günde Fluralaner'e kıyasla daha hızlı bir iyileşme sağladığı tespit edildi. En geç iyileşmenin tek doz uygulanan Fluralaner grubundaki köpeklerde olduğu gözlemlendi. Akar sayımı sonuçlarına göre Afoksolaner, Sarolaner ve Fluralaner'in tedavi etkinlikleri sırasıyla % 99,98, % 99,86, % 99,95 olarak belirlendi. Çalışmanın sonucunda elde edilen verilere dayanarak Afoksolaner, Sarolaner ve Fluralaner'in demodikozisli köpeklerde yüksek tedavi etkinliği sağlayan, kullanımı kolay, karaciğer ve böbrek değerleri üzerinde olumsuz etkileri olmayan, güvenli ve uygun bir tedavi seçeneği olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE TREATMENT EFFECTIVENESS OF AFOXOLANER, SAROLANER AND FLURALANER AND THEIR EFFECTS ON HEMATOLOGICAL AND BIOCHEMICAL PARAMETERS IN DOGS WITH DEMODICOSIS Mehmet Burak DEMİRKOLLU Institute of Health Sciences, Department of Veterinary Internal Medicine Advisor: Prof. Dr. İhsan KELEŞ Doctoral Thesis, June 2024 ABSTRACT The study involved 102 dogs of different breeds that were brought to a private veterinary clinic in Kocaeli province; 51 of them were healthy for drug control purposes and 51 of them had been diagnosed with generalized demodicosis without any other diseases. Group A consisted of 51 dogs having a diagnosis of demodicosis, randomly split into three groups of 17, while Group B consisted of 51 healthy dogs, also randomly split into three groups of 17. During clinical examination, the general condition of the animals and dermatological disorders (alopecia, erythema, papules, pustules, crusts) were determined and the lesions were photographed with a digital camera. Diagnosis of demodicosis was made by deep skin scrapings. Groups IA and IB received Afoxolaner (Nexgard, Boehringer Ingelheim), Groups IIA and IIB received Sarolaner (Simparica, Zoetis) orally three times at one-month intervals, and Groups IIIA and IIIB received Fluralaner (Bravecto, MSD) orally only once. Blood samples were taken from dogs in all groups before starting the application of drugs (day 0) and 15, 45 and 75 days after the first drug application, and complete blood count and biochemical analyzes (AST, ALT, ALP, GGT, GLU, TP, ALB, BUN, CRE) were made. The effectiveness of the 3 drugs used in the treatment of demodicosis was determined according to two criteria: The first criterion was the percentage of mite reduction, and the second criterion was the clinical improvement score defined by the reduction in the presence of 5 dermatological lesions. The presence of 5 lesions (alopecia, erythema, papule, pustule, and scale/scab) was evaluated on the 0th, 15th, 45th and 75th days in each dog diagnosed with demodicosis. These lesions were graded as absent (0), mild (1-2), moderate (3-4) and severe (5-6), and the overall clinical improvement score was determined by summing all individual scores. During the study, the mite count of the dogs in the demodicosis groups was repeated at the examinations on the 0th, 15th, 45th and 75th days, and the changes in the dermatological lesions were re-examined and the clinical recovery score was recalculated. It was determined that the hematological and biochemical values of the dogs in the control group were within the reference range. Mean total leukocyte (WBC), neutrophil (NEU) and eosinophil (EOS) counts of dogs with demodicosis were found to be higher than healthy control dogs. A significant decrease in the number of mites was noted in all dogs in the demodicosis groups (Group IA, IIA, IIIA) on the 15th day after treatment. On the 45th and 75th days, deep skin scrapings of all dogs in the groups were negative, except for 2 dogs in the Afoksolaner group, 3 dogs in the Sarolaner group and 4 dogs in the Fluralaner group. At the end of the treatment, it was observed that the clinical recovery scores improved significantly in dogs in all groups. No drug-related side effects were observed in any of the dogs included in the study. Full clinical recovery was achieved on the 75th day in each dog with demodicosis in which Afoksolaner, Sarolaner and Fluralaner were used. However, Afoksolaner was found to provide faster improvement in alopecia, erythema, papules, pustules and crust lesions compared to Fluralaner on the 45th day. The slowest recovery was observed in dogs in the Fluralaner group, which was administered a single dose. According to the mite count results, the treatment effectiveness of Afoksolaner, Sarolaner and Fluralaner was determined as 99.98%, 99.86%, 99.95%, respectively. Based on the data obtained as a result of the study, it was concluded that Afoksolaner, Sarolaner and Fluralaner are safe and suitable treatment options that provide high treatment effectiveness in dogs with demodicosis, are easy to use, and do not have negative effects on liver and kidney values.