Pentilentetrazol uygulanan SH-SY5Y hücrelerinde timokinonun enflamasyon üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of thymoquinone on inflammation in SH-SY5Y cells treated with pentylenetetrazol
- Tez No: 894352
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN FERDA ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: SH-SY5Y, Nöroblastom, Pentilentetrazol, Timokinon, SH-SY5Y, Neuroblastoma, Pentylenetetrazol, Thymoquinone
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
PENTİLENTETRAZOL UYGULANAN SH-SY5Y HÜCRELERİNDE TİMOKİNONUN ENFLAMASYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Eda BOZDOĞAN Erciyes Üniversitesi, Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü Nörobilim Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2024 Danışman: Prof. Dr. Füsun Ferda ERDOĞAN ÖZET Amaç: Bu çalışmada timokinonun SH-SY5Y hücre hattında sitotoksititesini ve timokinonun nöroblastoma hücrelerinde pentilentetrazol kaynaklı nöroenflamasyon üzerine etkilerini IL-1β, IL-6, TNF-α ve BDNF seviyelerinin ölçülmesiyle değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve yöntem: Çalışmada SH-SY5Y hücrelerinden kontrol, pentilentetrazol(30μM), sham(1/50 DMSO), timokinon (50μM, 100μM, 200μM) ve pentilentetrazol ve timokinon kombinasyon grupları oluşturulmuştur. Bu kapsamda her grupta XTT testi ile sitotoksitite, ELİSA yöntemi ile IL-1β, IL-6, TNF-α ve BDNF seviyeleri tespit edildi ve gruplar birbiriyle karşılaştırıldı. Bulgular: XTT sitotoksitite testlerinde gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmaktadır. Timokinon uygulanan hücre gruplarında yüzde canlılık kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde azaldı. Elisa testlerinde hücre süpernatantlarından elde edilen örnekler istatiksel olarak anlamlı farklı değilken hücrelerden elde edilen örnekler belirli gruplar arasında anlamlı farklılıklar tespit edildi. BDNF konsantrasyonu açısından değerlendirildiğinde PTZ+TQ200 kombinasyonu kontrol grubundan, sham grubundan, PTZ grubundan, TQ50 grubundan, TQ100, TQ200 grubundan ve PTZ+TQ50 grubundan istatiksel olarak anlamlı farklı bulundu. IL-1β konsantasyonu açısından değerlendirildiğinde PTZ+TQ50 grubu PTZ grubundan istatiksel olarak anlamlı farklı bulundu. IL-6 konsantrasyonu açısından değerlendirildiğinde TQ50 grubu kontol ve TQ200 grubundan, PTZ+TQ100 grubu kontrol grubundan istatiksel olarak anlamlı bulundu. PTZ+TQ200 grubu; kontrol grubundan, sham grubundan, PTZ grubundan, TQ100, TQ200 ve PTZ+TQ50 grubundan istatiksel olarak anlamlı farklı bulundu. TNF-α konsantrasyonu açısından değerlendirildiğinde TQ200 grubu; kontrol grubundan, sham grubundan, PTZ grubundan ve TQ50 grubundan istatiksel olarak anlamlı farklı bulundu. TNF-α konsantrasyonu açısından değerlendirildiğinde PTZ+TQ50 grubu; kontrol grubundan ve sham grubundan istatiksel olarak anlamlı farklı bulundu. TNF-α konsantrasyonu açısından değerlendirildiğinde PTZ+TQ200 grubu kontrol grubundan ve sham grubundan istatiksel olarak anlamlı farklı bulundu. Sonuç: Çalışmamızda SH-SY5Y hücrelerinde pentilentetrazol ve timokinonun hücre canlılığı, IL-1β, IL-6, TNF-α ve BDNF üzerinde inflamasyon üzerine etkilerini değerlendirdik. Bulgularımız timokinonun nöroblastom hücre hatlarında inflamasyon üzerine etkilerinin kısıtlı olduğunu düşündürmektedir. Çalışmamız timokinonun nöroblastom hücreleri üzerine antiinflamatuar etkisinin daha ayrıntılı araştırılmasına olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF THYMOQUINONE ON INFLAMMATION IN SH-SY5Y CELLS APPLIED WITH PENTYLENETRAZOLE Eda BOZDOĞAN Erciyes University, Depertmant of Neuroscience Master Degree Thesis, Aug 2024 Supervisor: Prof. Dr. Füsun Ferda ERDOĞAN ABSTRACT Aim: This study aims to evaluate the cytotoxicity of thymoquinone in SH-SY5Y cell line and the effects of thymoquinone on pentylenetetrazol-induced neuroinflammation in neuroblastoma cells by measuring IL-1β, IL-6, TNF-α and BDNF levels. Material and Method: In the study, SH-SY5Y cells were used as control, pentylenetetrazol (30μM), sham (1/50 DMSO), thymoquinone (50μM, 100μM, 200μM) and pentylenetetrazol and thymoquinone combination groups. In this context, cytotoxicity was determined by XTT test in each group, IL-1β, IL-6, TNF-α and BDNF levels were determined by ELISA method and the groups were compared with each other. Results: There is a significant difference between the groups in XTT cytotoxicity tests. Percentage viability in thymoquinone-applied cell groups decreased significantly compared to the control group. In Elisa tests, while the samples obtained from cell supernatants were not statistically significantly different, significant differences were detected between certain groups in the samples obtained from the cells. When evaluated in terms of BDNF concentration, the PTZ+TQ200 combination was found to be statistically significantly different from the control group, the sham group, the PTZ group, the TQ50 group, the TQ100, TQ200 groups and the PTZ+TQ50 group. When evaluated in terms of IL-1β concentration, the PTZ+TQ50 group was found to be statistically significantly different from the PTZ group. When evaluated in terms of IL-6 concentration, the TQ50 group was found to be statistically significantly different from the control and TQ200 groups, the PTZ+TQ100 group was found to be statistically significantly different from the control group. The PTZ+TQ200 group was found to be statistically significantly different from the control group, the sham group, the PTZ group, the TQ100, TQ200 and PTZ+TQ50 groups. When evaluated in terms of TNF-α concentration, the TQ200 group; was found to be statistically significantly different from the control group, sham group, PTZ group and TQ50 group. When evaluated in terms of TNF-α concentration, the PTZ+TQ50 group was found to be statistically significantly different from the control group and the sham group. When evaluated in terms of TNF-α concentration, the PTZ+TQ200 group was found to be statistically significantly different from the control group and the sham group. Conclusion: In our study, we evaluated the effects of pentylenetetrazol and thymoquinone on cell viability, IL-1β, IL-6, TNF-α and BDNF on inflammation in SH-SY5Y cells. Our findings suggest that the effects of thymoquinone on inflammation in neuroblastoma cell lines are limited. Our study allows for a more detailed investigation of the anti-inflammatory effect of thymoquinone on neuroblastoma cells.