Ratlarda bendiokarb maruziyetine karşı krisinin etkisi
The effect of chrysin against bendiocarb exposure in rats
- Tez No: 894358
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bendiokarb, krisin, oksidatif stres, biyokimyasal parametreler, hematolojik parametreler, apoptotik parametre, sıçan, Bendiocarb, chrysin, oxidative stress, biochemical parameters, haematological parameters, apoptotic parameter, rat
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
RATLARDA BENDİOKARB MARUZİYETİNE KARŞI KRİSİNİN ETKİSİ Bahadır ÖZEN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veterinerlik Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Nisan 2024 Danışman: Prof. Dr. Gökhan ERASLAN ÖZET Sıçanlarda bendiokarb maruziyetine karşı krisinin etkisi değerlendirildi ve 4-6 haftalık 40 adet erkek Wistar Albino sıçan kullanıldı. Her birinde 10'ar hayvan bulunan, biri kontrol (Grup 1), üçü deney olmak üzere toplam dört grup oluşturuldu. Kontrol grubundakilere sadece taşıt madde uygulaması (mısır yağı) yapıldı. Grup 2, 3 ve 4'e sırasıyla 25 mg/kg.ca/gün krisin, 5 mg/kg.ca/gün bendiokarb, 5 mg/kg.ca/gün bendiokarb ve 25 mg/kg.ca/gün dozunda krisin taşıt madde içinde 28 gün süreyle ağızdan gavajla verildi. Deneme süresi sonunda ketamin-ksilazin anestezisi altında kalpten antikoagülan içeren/içermeyen tüplere kan alındı. Servikal dislokasyon sonrası tüm gruplardaki ratların organları (karaciğer, böbrek, beyin, kalp, testis, akciğer) çıkarıldı. Kan/dokuda oksidatif stres parametreleri (MDA, NO, GSH, SOD, CAT, GSH-Px, GR, GST, G6PD) değerlendirildi. Serumda biyokimyasal parametreler (glikoz, trigliserit, kolesterol, BUN, kreatinin, ürik asit, total protein, albümin, kreatin fosfokinaz, LDH, AST, ALT, ALP, psödokolinesteraz) ölçüldü. Tam kanda hematolojik parametrelere (WBC, HGB, PLT, NE, LY, MO, EO, BA, RBC, HCT) bakıldı. Tüm hayvanların canlı ağırlığı ve incelenen organların ağırlıkları alındı. Karaciğer p53, kaspaz-3, -9, Bax ve Bcl-2 protein ifadelendirme düzeyleri belirlendi. Yalnızca krisin verilen grubun değerlendirilen tüm parametrelerinde kontrol grubuna göre önemli bir değişim söz konusu değildi. Tek başına bendiokarb verilen grupta plazma, karaciğer, böbrek, beyin, kalp, testis ve akciğer MDA ve NO düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı artış; aynı örneklerde SOD, CAT, GSH-Px, GR, GST ve G6PD aktiviteleri ile GSH düzeylerinde anlamlı azalma (eritrosit GSH-Px ve kalp SOD aktivitesinde artış) tespit edildi. Glukoz, trigliserit, kolesterol, total protein ve albümin düzeylerinin yanı sıra LDH, ALP ve psödokolinesteraz aktivite/düzeylerinde önemli düşüş olurken, BUN, kreatinin, ürik asit, CPK, AST ve ALT aktivite/seviyelerinde artış gözlendi. İncelenen hematolojik parametrelerin bazılarında (WBC, HGB, RBC, HCT) önemli düşüş tespit edildi. Tüm hayvanların canlı ağırlığı ve organ ağırlıkları azaldı. Karaciğer kaspaz-3, kazpaz-9, p53 ve Bax protein ifadelendirme düzeyinde kontrole göre artış, Bcl-2 protein ifadelendirme düzeyinde ise önemli bir düşüş vardı. Bendiokarb ve krisinin birlikte uygulandığı grubun değerleri kontrol grubuna doğru yaklaştı. Oksidatif stres parametrelerinin çoğunda değişimler anlamlı bulunmadı. Bazı biyokimyasal parametreler (LDH, ALT) ve apoptozis parametrelerindeki (kaspaz-3, kazpaz-9, p53, Bax ve Bcl-2) değişimler önemli bulundu. Sonuç olarak, 28 gün boyunca 5 mg/kg.ca/gün dozunda uygulanan bendiokarb, sıçanların biyolojik sisteminde olumsuz etkilere neden olurken, 25 mg/kg.ca/gün dozunda krisin uygulaması bendiokarbın bu etkisini azalttı. Öte yandan incelenen parametreler açısından tek başına uygulanan krisinin herhangi bir negatif etkisi olmadı.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF CHRYSIN AGAINST BENDIOCARB EXPOSURE IN RATS Bahadır ÖZEN Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Veterinary Pharmacology and Toxicology Master of Science Thesis April 2024 Thesis Advisor: Prof. Dr. Gökhan ERASLAN ABSTRACT The effect of chrysin against bendiocarb exposure in rats was evaluated and 40 male Wistar Albino rats, aged 4-6 weeks, were used. A total of four groups were formed, each with 10 animals, one control and three experimental. Vehicle (corn oil) application was applied to those in the control group. Groups 2, 3 and 4 received 25 mg/kg.bw/day chrysin, 5 mg/kg.bw/day bendiocarb, combination of 5 mg/kg.bw/day bendiocarb and 25 mg/kg.bw/day chrysin by oral gavage, 28 days were given within the vehicle, respectively. At the end of the trial period, blood was taken from the heart into tubes with or without anticoagulant under ketamine-xylazine anesthesia. After cervical dislocation, the organs (liver, kidney, brain, heart, testicle and lung) of the rats in all groups were removed. Oxidative stress parameters (MDA, NO, GSH, SOD, CAT, GSH-Px, GR, GST, G6PD) were evaluated in blood/tissues. Bbiochemical parameters (glucose, triglyceride, cholesterol, BUN, creatinine, uric acid, total protein, albumin, creatine phosphokinase, LDH, AST, ALT, ALP, pseudocholinesterase) were measured in serum. Hematological parameters (WBC, HGB, PLT, NE, LY, MO, EO, BA, RBC, HCT) were examined in whole blood. The body weight of all animals and the weights of the examined organs were taken. Liver p53, caspase-3, -9, Bax and Bcl-2 protein expression levels were determined. There was no significant change in all examined parameters of the group given chrysin per se in corn oil compared to the control group. A statistically significant increase in plasma, liver, kidney, brain, heart, testicle and lung MDA and NO levels was observed in group given bendiocarb per se; a significant decrease (increase in heart SOD and erythrocytes GSH-Px activity) was detected in SOD, CAT, GSH-Px, GR, GST and G6PD activities and GSH levels in the same samples. While there was a significant decrease in glucose, triglyceride, cholesterol, total protein and albumin levels, as well as LDH, ALP and pseudocholinesterase activities, an increase was observed in BUN, creatinine, uric acid, CPK, AST and ALT activities/levels. A significant decrease was detected in some of the hematological parameters examined (WBC, HGB, RBC, HCT). Body weight and organ weights of all animals decreased. There was an increase in liver caspase-3, caspase-9, p53 and Bax protein expression levels compared to the control group, and a significant decrease in Bcl-2 protein expression level. The values of the group in which combination of bendiocarb and chrysin were applied together approached the control group. Changes in most oxidative stress parameters were not found to be significant. Changes in some biochemical parameters (LDH, ALT) and apoptosis parameters (caspase-3, caspase-9, p53, Bax, Bcl-2) were found to be meaningfull. As a result, while bendiocarb administered at a dose of 5 mg/kg.bw/day for 28 days caused negative effects on the biological system of rats, chrysin application at a dose of 25 mg/kg.bw/day alleviated this effect of bendiocarb. On the other hand, chrysin applied per se did not have any undesired effects in terms of the parameters examined.