Ratlarda bendiokarb maruziyetine karşı baikalin ve baikalin-sığır serum albümin nanopartikülünün etkisi
Effect of baikalin and baikalin-bovine serum albumin nanoparticle against bendiocarb exposure in rats
- Tez No: 738603
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ERASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: BSA, bendiokarb, baikalin, nanopartikül, oksidatif stres, BSA, bendiocarb, baicalin, nanoparticle, oxidative stress
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Çalışmada, ratlarda bendiokarb maruziyetine karşı baikalin ve baikalin-sığır serum albümin nanopartikülünün etkisi araştırıldı. Wistar Albino ırkı 4-6 haftalık erkek 80 adet rat kullanıldı. Biri kontrol 7'si deneme olmak üzere 8 grup oluşturuldu ve hayvanlar gruplara eşit (her grupta 10 adet) dağıtıldı. Kontrol grubundaki hayvanlara sadece taşıt madde uygulaması (mısır yağı) yapıldı. Deneme grubundan Grup 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8'e sırasıyla 20 mg/kg.ca baikalin bağlayan miktara denk sığır serum albumin (BSA) nanopartikül, 20 mg/kg.ca baikalin, 20 mg/kg.ca baikaline denk miktar baikalin-BSA nanopartikül, 4 mg/kg.ca bendiokarb, 4 mg/kg.ca bendiokarb ile 20 mg/kg.ca baikalin, 4 mg/kg.ca bendiokarb ile 20 mg/kg.ca baikalin bağlayan miktarda denk BSA nanopartikül ve 4 mg/kg.ca bendiokarb ile 20 mg/kg.ca baikaline denk miktarda baikalin-BSA nanopartikül 21 gün boyunca taşıt madde içinde (mısır yağı) hayvanlara ağızdan gavajla uygulandı. Deneme süresinin sonunda anestezi altında kalbe punksiyon yapılarak heparinli ve kuru tüplere kan örnekleri alındı. Kan örnekleri alınan ratlardan servikal dislokasyon sonrası analizleri gerçekleştirilecek organlar (karaciğer, böbrek, beyin, testis, kalp, akciğer) çıkarıldı. Serumda bazı biyokimyasal parametreler (glukoz, AST, ALT, ALP, LDH, total protein, albümin, kolesterol, trigliserit, üre, ürik asit, kreatinin) değerlendirildi. Alınan doku örneklerinde ve kanda bazı oksidatif stres parametreleri (MDA, NO, GSH, SOD, CAT, GSH-Px, GR, GST, G6PD) ölçüldü. Karaciğer ve böbrek dokusunda kaspaz 3, 9, p53, Bcl-2 ve Bax ifadelendirme düzeyleri/aktivitelerinin tespiti western bloting yöntemi ile belirlendi. Hayvanların bireysel olarak canlı ağırlıkları ve organ (karaciğer, böbrek, beyin, testis, kalp, akciğer) ağırlıkları alındı. Grupların plazma/karaciğer bendiokarb analizi yapıldı. BSA nanopartikül uygulanan grupta incelenen parametrelerde kontrol grubuna göre anlamlı bir farklılık belirlenmedi (Grup 2). Yalnızca baikalin verilen grubun değerlerinde kontrol grubuna göre anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edildi (Grup 3). Baikalin-BSA nanopartikülü alan gruptaki değerlerde de kontrol grubuna göre anlamlı bir değişim gözlenmedi (Grup 4). Yalnızca bendiokarba maruz kalan gruptaki hayvanların değerlendirilen parametrelerinde kontrol grubuna göre anlamlı değişimler saptandı (Grup 5). Bendiokarb ile baikalinin birlikte uygulandığı gruptaki sonuçların kontrol grubuna doğru yaklaştığı tespit edildi (Grup 6). Bendiokarb ve BSA nanopartikülünün birlikte uygulandığı gruptaki bazı parametrelerde kontrol grubuna göre önemli farklılıklar bulundu (Grup 7). Sonuçlar yalnızca bendiokarb verilen gruba benzerdi (Grup 5). Bendiokarb ve baikalin-BSA nanopartikülü uygulanan gruptaki değerlerin kontrol grubuna doğru yaklaştığı ve bazı parametreler/örneklerde kontrol grubuna göre önemli bir değişimin olmadığı anlaşıldı (Grup 8). Sonuç olarak, 4 mg/kg.ca dozunda 21 gün süreyle uygulanan bendiokarb oksidatif strese/doku hasarına yol açarken 20 mg/kg.ca dozunda verilen baikalin ve baikalin-BSA nanopartikülünün bu hasarı hafifletmede etkileri olduğu ve söz konusu etkinin baikalin-BSA nanopartikül verilen grupta daha güçlü gerçekleştiği gözlendi. Fakat sadece BSA nanopartikülünün bendiokarbın yol açtığı olumsuz etkiyi geriletmede anlamlı bir etkisinin olmadığı anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of baicalin and baicalin-bovine serum albümin (BSA) nanoparticle against bendiocarb exposure in rats was investigated. For this purpose, 80 Wistar Albino rats, 4-6 weeks old male, were used. A total of 8 groups, one control and 7 experimental, were formed and the animals were equally distributed to the groups (10 in each group). Only vehicle application (corn oil) was applied to the animals in the control group. Groups 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8 from the experimental group, respectively; BSA-nanoparticle equivalent to 20 mg/kg.bw baicalin binding, 20 mg/kg.bw baicalin, baicalin-BSA nanoparticle equivalent to 20 mg/kg.bw baicalin, 4 mg/kg.bw bendiocarb, 4 mg/kg.bw bendiocarb with 20 mg/kg.bw baicalin, 4 mg/kg.bw bendiocarb with 20 mg/kg.bw baicalin binding amount of BSA nanoparticle and 4 mg/kg.bw bendiocarb with 20 mg/kg.bw baicalin an equivalent amount of baicalin-BSA nanoparticle was administered to animals by oral gavage with vehicle for 21 days. At the end of the trial period, heart puncture was performed under anesthesia and blood samples were taken into heparinized and dry tubes. Organs to be studied (liver, kidney, brain, testis, heart, lung) to be evaluated after cervical dislocation were extracted from the rats whose blood samples were taken. Some biochemical parameters (glucose, AST, ALT, ALP, LDH, total protein, albumin, cholesterol, triglyceride, urea, uric acid, creatinine) were evaluated in serum. In the tissue samples taken (liver, kidney, brain, lung, heart, testis) and blood, some oxidative stress parameters (MDA, NO, GSH, SOD, CAT, GSH-Px, GR, GST, G6PD) were measured. Detection of caspase 3, 9, p53, Bcl-2 and Bax levels/activities in liver and kidney tissue was determined by western bloting method. Body weights and organ (liver, heart, kidney, testis, lung, brain) weights of the animals were calculated individually. Plasma/liver bendiocarb analysis of the groups was performed. No significant difference was found in the parameters examined in the BSA nanoparticle alone applied group compared to the control group (Group 2). It was determined that there was no significant difference in the values of the baicalin alone given group compared to the control group (Group 3). No significant difference was observed in the values in the group receiving baicalin-BSA-nanoparticles compared to the control group (Group 4). There were significant changes in the evaluated parameters of the animals in the group exposed only to bendiocarb alone compared to the control group (Group 5). It was determined that the results in the group in which bendiocarb and baicalin were administered together close to the control group (Group 6). Significant differences were found in some parameters in the group to which bendiocarb and BSA-nanoparticle were administered together compared to the control group (Group 7). Results were similar to the group given bendiocarb alone (Group 5). It was found that the values in the group treated with bendiocarb and baicalin-BSA nanoparticles close to the control group and there was no significant change in some parameters/sample compared to the control group (Group 8). In conclusion, bendiocarb alone administered at a dose of 4 mg/kg.bw for 21 days caused oxidative stress/tissue damage, while baicalin and baicalin-BSA nanoparticle administered at a dose of 20 mg/kg.bw had an effect on alleviating this damage; it was observed that this effect was stronger in the group given baicalin-BSA nanoparticle. However, it was understood that BSA-nanoparticle alone did not have a significant effect on regressing the negative effect caused by bendiocarb.