دور تكنولوجيا المعلومات في تطوير مهارة الاستماع لغير الناطقين باللغةالعربية في المستوى المبتدئ مسلسل 'سندباد' أنموذجا
Başlangıç seviyesinde Arapça konuşmayan kişilerin dinleme becerilerini geliştirmede bilgi teknolojisinin rolü
  1. Tez No: 894371
  2. Yazar: MALEK MUSA
  3. Danışmanlar: DR. EYASS ALRASHED
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojisi. Arapça Eğitimi. Sinbad TV Dizisi. Dinleme Becerisi, Information Technology. Development. Skills. Sindbad Series‌
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, başlangıç seviyesindeki Arapça dili öğrencilerinin dinleme becerilerinin geliştirilmesinde bilgi teknolojisi araçlarının rolünü değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada model olarak Sinbad televizyon dizisi kullanılmıştır. İlk önce araştırmanın konusuna ilişkin veriler öncelikle toplanmış, daha sonra bu veriler niteliğine uygun bir şekilde analiz edilmiştir. Daha sonra sonuçlar, Arapça eğitiminde yeni bir strateji oluşturmada temel olarak kullanmak amacıyla değerlendirilmiştir. Bu sonuçlar aynı zamanda öğretmenlere, programcılara ve eğitim kurumlarına da yöneliktir. Bu çalışmanın hazırlanmasında betimsel analitik yöntem kullanılmıştır. Arapça öğrencilerinin dinleme becerisinin geliştirilmesinde teknolojik araçların etkinliğini kanıtlamak amacıyla uygulamalı bir deney yapılmıştır. Bu deneye 103 öğrenci dahil edilmiştir. Çalışmayı tamamlamak için anket bir araştırma aracı olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada çeşitli sonuçlara ulaşılmış olup bunlardan en önemlisi: Bilgi teknolojisinin dinleme becerisinin geliştirilmesinde önemli bir rolü vardır. Elektronik araçların kullanımı çoğu öğrencinin eğilimine uygundur. Eğitimin geliştirilmesi için modern teknolojinin kullanılması gerekmektedir. Bilgi teknolojisi araçlarının kullanımı Arapça dili öğrencilerinin dinleme becerilerinin geliştirilmesine etkili bir şekilde katkıda bulunmaktadır. Çalışma, Sinbad TV dizisinin sınıflarda veya e-öğrenmede kullanılmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to analyse and evaluate the role of information technology in developing listening skills for non-native Arabic speakers by presenting the series“Sindbad”as a model for applying these technologies and e-learning methods. The study included collecting data related to the subject, conducting appropriate analyses to reach a set of conclusions and recommendations that can be implemented as strategies to improve the process of learning Arabic for non-native speakers. The results will be useful for teachers, learners, educational institutions, and programmers. The study adopted a descriptive approach, with a sample of 103 non-native Arabic learners. The questionnaire prepared by the researcher was the tool used to implement the practical aspect of the study. The study reached several conclusions, including affirming the significant role that information technology can play in developing listening skills, which was high in the study sample. This aligns with the results of the questionnaire, which showed that the majority of those surveyed believe that the use of technology is a contemporary necessity not only for scientific institutions but also as a means to keep up with rapid modernization and development. Information technology can play an important role in developing listening skills among non-native Arabic learners, especially at the beginner level. The study concluded with a set of recommendations, the most prominent of which is using the series“Sindbad”as an applied model to assist non-native speakers in learning Arabic, whether in classrooms or Arabic language programs, based on the positive results achieved through the current study‌.