أثر البيئة على المفسر عبد الكريم المدرس انموزجاً
Çevrenin Müfessir Üzerindeki Etkisi –Abdülkerim el-Müderris Örneği-
  1. Tez No: 894452
  2. Yazar: FARUK MUHAMMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ENSARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Mevahibü'r-Rahman, Çevrenin Etkisi, Abdülkerim elMüderris, Interpretation, Mawahib Al-Rahman, Impact of the Environment, Abdul Karim Al-Mudarris
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı, çevrenin Şeyh Abdülkerim el-Müderris üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Araştırma, onun görüşleri, çıkarımları ve tercihleri aracılığıyla akidevi, fıkhi, sosyal ve siyasi açılardan çevresinin ve çağdaş gerçekliğinin etkisini belirgin bir şekilde göstermektedir. Tez, bir giriş, üç ana bölüm ve bir sonuç kısmına ayrılmıştır. Giriş kısmında, araştırmanın önemi, hedefleri, önceki çalışmalar ve araştırma planı ele alınmıştır. Birinci bölümde, Şeyh Abdülkerim el-Müderris'in biyografisi incelenmiştir. Bu bölümde adı, soyadı, doğumu, lakabı, bilimsel gelişimi, görevleri ve çalışmaları, eserleri ve alimler arasındaki konumu detaylandırılmıştır. İkinci bölüm, Şeyh Abdülkerim elMüderris'in yaşadığı dönemi ve çevresini ele almaktadır. Bu bölümde araştırma terimlerinin tanımları (müfessir üzerindeki çevrenin etkisi), Şeyh'in siyasi, ekonomik ve bilimsel çevresi ile“Mevahibü'r-Rahman fi Tefsirü'l-Kur'an”adlı tefsirin tanıtımı yapılmıştır. Üçüncü bölüm, çevrenin Abdülkerim el-Müderris'in tefsiri üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu bölümde, Şeyh'in akidevi, fıkhi, sosyal ve siyasi çevresi hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Sonuç kısmında ise, elde edilen en önemli bulgular ve öneriler sunulmuş, ayrıca kaynakça ve referanslar listelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to elucidate the impact of the environment on Sheikh Abdul Karim Al-Mudarris, demonstrating the significant influence of his surroundings and contemporary context on his doctrinal, jurisprudential, social, and political perspectives. This influence is evident in his opinions, deductions, preferences, and choices. The thesis was structured into an introduction, three chapters, and a conclusion. The introduction covered the importance of the research, its objectives, previous studies, and the research plan. The first section concentrated on the biography of Sheikh Abdul Karim Al-Mudarris. It included definitions of key terms related to the research (the impact of the environment on the interpreter), and his name, lineage, birth, nickname, academic upbringing, professional roles and works, writings, prominent status, and commendations from scholars. The second section examined the era and environment of Sheikh Abdul Karim Al-Mudarris. It included an analysis of Al-Mudarris' environment in political, economic, and scientific contexts, and a discussion of the interpretation of“Mawahib Al-Rahman”in the exegesis of the Quran. The third section was dedicated to discussing the impact of the environment on Abdul Karim Al-Mudarris in his interpretation. It addressed the doctrinal, jurisprudential, social, and political aspects of Al-Mudarris' environment. The conclusion presented the key findings and recommendations, along with an index of sources and references.