5E modeli ile güzel sanatlar lisesi üç boyutlu sanat atölyesi dersi uygulamaları: Eylem araştırması
Fine arts higs school three-dimensional art with 5E model workshop course practices: Action research
- Tez No: 894475
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA ERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: 5E Modeli, Sanat eğitimi, Yapılandırmacılık, 5E Model, Art education, Constructivism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Son yıllarda, eğitimde daha etkili ve verimli öğrenme ortamları yaratmak amacıyla farklı öğretim modelleri geliştirilmiştir. Yöntem ve tekniklerle zenginleştirilmiş yapılandırmacı yaklaşım, bu bağlamda eğitim-öğretime önemli katkılar sağlamaktadır. Bu doğrultuda, 5E modeli, günümüz eğitim sisteminde sıkça kullanılan yapılandırmacı bir öğretim modelidir. Model, öğrencilerin deneyimleme ve keşfetmenin önemini anlamalarını sağlarken, aynı zamanda konuları daha iyi öğrenmelerine yardımcı olur. Bu çalışmanın amacı, sanat derslerinde 5E modelinin nasıl kullanılabileceğini ve modelin öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirmelerine, sanatın farklı yönlerini keşfetmelerine nasıl katkıda bulunarak öğrenmeyi daha etkili hale getireceğini incelemektir. Bu araştırma, Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi 11. sınıf resim öğrencileriyle yürütülmüştür ve nitel bir araştırma yöntemi olan eylem araştırması modeli kullanılmıştır. Katılımcılar, 12 öğrenciden oluşmaktadır ve amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Temel veri kaynağı olarak görüşmeler kullanılmış, bu verilere destekleyici kaynak olarak dokümanlar ve video kayıtları eklenmiştir. Veri analizinde, tümevarımsal çözümleme yöntemi olan tematik analiz yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın güvenirlik ve geçerliliği için, döngüsel ilerleyen eylem araştırmalarında önemli bir faktör olan tez geçerlilik komitesi ile çalışılmıştır. Bu komite, çalışmanın yeniden yapılandırılması gereken önemli noktalar üzerinde yönlendirmelerde bulunmuştur. Bu tez çalışması, 5E modelinin sanat derslerine entegre edilmesinin, öğrencilerin yaratıcı düşünme ve sanatın çeşitli yönlerini keşfetmelerine nasıl katkı sağlayacağını ortaya koymaktadır. 5E modelinin sağladığı keşfetme, açıklama ve genişletme aşamaları, öğrencilerin sanatsal ifade ve problem çözme becerilerini geliştirirken, aynı zamanda yaratıcılıklarını artırmaktadır. Bu bağlamda, sanat eğitiminde 5E modelinin uygulanması, öğrencilerin derinlemesine düşünme ve yaratıcı çözümler üretme yetilerini güçlendirerek, sanat derslerini daha etkili ve verimli hale getirebilir. Çalışmanın başında öğrencilerle odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Bu görüşme ile öğrencilerden Üç Boyutlu Sanat Atölyesi dersi hakkındaki görüşleri alınmıştır. Öğrenciler dersi sevdiklerini, gerekli bulduklarını ancak dersle ilgili beklentilerinin altında kaldığını ifade etmişlerdir. 5E modelinin entegre edildiği etkinlikler sonrasında öğrenciler ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde erilen verilerin tematik analizi sonucunda Holistik Öğrenme Deneyimi temasına ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, 5E modelinin sanat derslerine entegrasyonunun; üretici düşünmenin teşvik edilmesine, öğrenmeyi öğrenmelerine katkı sağladığına ve öğrencilerin sanatsal yeteneklerinin daha kapsamlı bir şekilde ortaya çıkmasına olanak tanıdığı bunula birlikte keyifli zaman geçirilerek daha kalıcı öğrenmeler gerçekleştirilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent years, various instructional models have been developed to create more effective and efficient learning environments in education. The constructivist approach, enriched with methods and techniques, significantly contributes to education and teaching in this context. The 5E model, a frequently used constructivist instructional model in today's education system, exemplifies this approach. The model helps students understand the importance of experiencing and exploring, while also aiding them in better learning the subjects. This study aims to examine how the 5E model can be used in art classes and how it contributes to making learning more effective by enhancing students' creativity and enabling them to explore different aspects of art. This research was conducted with 11th-grade painting students at Zeki Müren Fine Arts High School using an action research model, a qualitative research method. The participants consisted of 12 students selected through purposive sampling. Interviews were used as the primary data source, supplemented by documents and video recordings as supportive sources. For data analysis, the thematic analysis method, an inductive analysis method, was preferred. To ensure the reliability and validity of the research, a thesis validity committee, which is an important factor in cyclically progressing action research, was involved. This committee provided guidance on critical points where the study needed restructuring. This thesis demonstrates how integrating the 5E model into art classes contributes to students' creative thinking and exploration of various aspects of art. The discovery, explanation, and expansion phases provided by the 5E model enhance students' artistic expression and problem-solving skills while simultaneously boosting their creativity. In this context, applying the 5E model in art education can strengthen students' abilities to think deeply and produce creative solutions, making art classes more effective and efficient. At the beginning of the study, a focus group discussion was conducted with students to gather their opinions about the 3D Art Workshop course. Students indicated that they liked the course and found it necessary, but felt that their expectations were not fully met. After the integration of the 5E model into the activities, semi-structured interviews were conducted with the students. The thematic analysis of the obtained data led to the theme of Holistic Learning Experience. The findings indicate that the integration of the 5E model into art classes promotes productive thinking, supports learning how to learn, and allows for a more comprehensive development of students' artistic abilities. Additionally, it provides opportunities for enjoyable experiences that facilitate more lasting learning.