M.Emin Kayserili'nin suluboya resimlerinde Erzurum kent ve kırsal yaşam ifadeleri
Expressions of Erzurum urban and rural life in M.Emin Kayserili's watercolor paintings
  1. Tez No: 894481
  2. Yazar: BURHAN ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDUHA SATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Suluboya, Sanat, Kültür, Kent ve Kırsal Yaşam, Erzurum, Watercolour, Arts, Culture, Urban and Rural Life, Erzurum
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Sanat, sadece insan varoluşuna dair değil, aynı zamanda her türlü yaşamı ifade eden bir olgudur. Bir sanat eserinin temel özellikleri, aynı zamanda o eseri ortaya koyan sanatçısının önemli yönlerini de açığa çıkarır ve tetikler. Bu, sanatçının eserine kişisel bir damga vurduğunu ve eserinin sanatçıyı yansıttığını belirtir. Sanatsal olguları sadece yaratım sürecine katılan sanatçıların deneyimlerine dayanarak tanımlamak hatalıdır. Çünkü sanat eseri, yaratım süreci tamamlandıktan sonra izleyiciyle buluşur ve izleyicinin hayatına dâhil olur. Bu, sanatın dinamik bir etkileşim süreci olduğunu ve eserin izleyici tarafından da yeniden yorumlandığını vurgular. Sanat sadece bir yaratım süreci değil, aynı zamanda izleyiciyle kurulan sürekli bir etkileşimdir. Bu araştırma, M. Emin Kayserili'nin suluboya resimlerini Erzurum'un kültürel ve sanatsal mirasını koruma çabasının bir parçası olarak ele alınmıştır. Bu eserler, bölgenin tarihi ve kültürel özelliklerini belgeleme ve gelecek nesillere aktarma işlevini üstlenir. Sanatçının resimleri, Erzurum'un yerel yaşamını ve kimliğini yansıtıp sanatın yerel bir toplumun ifadesindeki rolünü ve sanatın bu toplumsal bağlamdaki önemini vurgulamaktadır. Bu araştırma, bu eserlerin toplumsal dönüşüme veya farkındalığa nasıl katkı sağladığını incelememize imkân sağlamaktadır. M. Emin Kayserili'nin suluboya tekniği ve bu tekniğin bölgenin yaşamına nasıl yansıdığını analiz edebilirsiniz. Bu araştırmada Erzurum'un sanatın daha geniş bir kitleye tanıtılmasına katkıda bulunduğuna, kentsel ve kırsal yaşamın görsel bir araştırması yoluyla gerçekleştiğini görebiliriz. Kayserili'nin eserleri, kültürel gezginlik ve yerel kimlik arasındaki ilişkiyi incelemek için bir temel sağlayabilir. Yerel kimliğin nasıl korunduğunu ve değiştiğini anlamak, araştırmanın önemli bir yönüdür. Bu öneriler, M. Emin Kayserili'nin suluboya resimlerinin Erzurum kent ve kırsal yaşamını anlatan tez eserinin önemini açıklayan bir başlangıç noktası olabilir. Bu çalışma hem sanatsal hem de kültürel açıdan zengin bir içeriğe sahip olacaktır.
Özet (Çeviri)
Art is not only about human existence but also an entity that expresses all forms of life. The fundamental characteristics of an artwork simultaneously reveal and trigger significant aspects of the artist who created it. This indicates that the artist imprints a personal mark on their work, and the artwork reflects the artist. It is erroneous to define artistic phenomena solely based on the experiences of the artists involved in the creative process. This is because, once the creation process is complete, the artwork meets the audience and becomes part of their lives. This highlights that art is a dynamic process of interaction and that the artwork is reinterpreted by the viewer. Art is not merely a creative process but also a continuous interaction established with the audience. This study addresses M. Emin Kayserili's watercolor paintings as part of an effort to preserve Erzurum's cultural and artistic heritage. These works undertake the function of documenting the historical and cultural characteristics of the region and transmitting them to future generations. The artist's paintings reflect the local life and identity of Erzurum, emphasizing the role of art in expressing a local community and the significance of art within this social context. This research allows us to examine how these works contribute to social transformation or awareness. You can analyze M. Emin Kayserili's watercolor technique and how this technique reflects the life of the region. In this study, we can observe that Erzurum contributes to the introduction of art to a wider audience through a visual investigation of urban and rural life. Kayserili's works may provide a basis for exploring the relationship between cultural itinerancy and local identity. Understanding how local identity is preserved and transformed is a crucial aspect of the research. These suggestions can serve as a starting point for explaining the significance of M. Emin Kayserili's watercolor paintings, which describe the urban and rural life of Erzurum. This study will have a rich content both artistically and culturally.