Sert kabuklu araç üstü kamp çadırının kavramsal tasarımı ve aerodinamik analizi
Conceptual design and aerodynamic analysis of a hard-shell roof top tent of car
  1. Tez No: 894541
  2. Yazar: MÜMİN ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZKAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Industrial Design, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sert Kabuklu Araç Üstü Çadır, Kavramsal Tasarım, Aerodinamik Tasarım, NACA 0021, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (CFD), Hard Shell Rooftop Tent, Conceptual Design, Aerodynamic Design, NACA 0021, Computational Fluid Dynamics (CFD)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Kampçılar, araçlarını ve çadırlarını tek bir yerde bulabildikleri için araç üstü çadırlar, ikili bir amaca hizmet eden önemli bir ürün haline gelmiştir. Özellikle sert kabuklu araç üstü çadırlar, dayanıklılığı ve aerodinamik performansı ile öne çıkmaktadır. Bu tezde, bir sert kabuklu araç üstü çadırın kavramsal tasarımı ve aerodinamik analizi yapılmıştır. Kavramsal tasarımda üretilebilirlik, malzeme, ağırlık, üretim şekli, montaj tipi, dayanıklılık, konfor ve kurulum alt fonksiyonları ile çeşitli tasarım alternatifleri değerlendirilmiş ve en uygun çözüm önerilmiştir. Tasarım verisi ise NACA 0021 geometri temel alınarak oluşturulmuştur. Aerodinamik analiz için Ansys Fluent ve Siemens floEFD hesaplamalı akışkanlar dinamiği paket yazılımları kullanılmıştır. Karşılaştırma için piyasadaki ticari bir modelin tasarım verisi de blueprint yöntemi ile oluşturulmuş ve her iki geometrinin akış analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları, aerodinamik sert kabuklu çadırın, ticari modele göre stabilizasyonunun daha iyi olduğu ve akışın çadır üzerinde oldukça uyumlu bir şekilde aktığı ve çadırı terk ettiği görülmüştür. Sonuç olarak, bu tezde kavramsal tasarımı yapılan sert kabuklu araç üstü çadırın aerodinamik olarak daha verimli olduğu ve araç üstü donanım tasarımlarının geliştirilmesine katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rooftop tents for cars have become crucial products for campers, as they enable them to conveniently find their vehicles and tents in one location. Hard-shelled vehicle tents stand out, particularly in durability and aerodynamic performance. In this thesis, the conceptual design and aerodynamic analysis of a hard-shell vehicle tent was carried out. In the conceptual design, various design alternatives for manufacturability material, weight, production method, assembly type, durability, comfort, and installation sub-functions were evaluated, and the most suitable solution was proposed. The design data was created based on NACA 0021 geometry. Ansys Fluent and Siemens floEFD computational fluid dynamics software packages were used for aerodynamic analysis. For comparison, the design data of a commercial model on the market was also created with the blueprint method, and flow analyses of both geometries were performed. Analysis results showed that the aerodynamic hard-shell tent had better stabilization than the commercial model and that the flow flowed quite harmoniously over the tent and left the tent. As a result, the hard-shell rooftop tent conceptually designed in this thesis is more aerodynamically efficient and contributes to the development of on-car equipment designs.