El-Mâverdî'nin El-Hâvî'l-Kebîr adlı eserindeki Ebû Hanîfe'ye nispet edilen görüşlerin tahkiki (İbadetler bölümü)
Analyses of remarks attributed to Abu Hanifa by Al-Mawardi in his work titled Al-Hawi Al-Kabir (Worship chapters)
  1. Tez No: 894566
  2. Yazar: EMRE MERT ER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Şafii Mezhebi, Hanefi Mezhebi, Hilâf, Fıkıh Tarihi, İslam Hukuku, İbadet, Shaf'i School, Hanafi School, Legal Controversy, History of Jurisprudence, Islamic Law, Worship
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmada, Basra doğumlu Şafii fakihi Mâverdî'nin telif ettiği ve İslam hukuku alanında önemli kaynaklar arasında yer alan el-Hâvî'l-kebîr'in ibadet bölümünde Ebû Hanîfe'ye nispet edilen görüşlerin tahkik edilmesi amaçlanmıştır. Eser mukayeseli İslam hukuku alanında önemli bir yere sahiptir. Mukayeseli fıkıh üzerine telif edilen eserlerde diğer mezheplere ait muhalif görüşler müellif tarafında yer yer mevzubahis mezhebin benimsediği fetvaya veya hükme uygun olmayan bir şekilde aktarılır. Bu tür eserlerde bir meseleye ait mezhep görüşünün tam olarak yansıtılmaması farklı faktörlere bağlı olduğundan dolayı bu durum, bizi bir örnek eser üzerinden tahkik faaliyetine sevk etmiştir. Çalışma giriş ve sonuç kısmına ek olarak, üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, çalışmada kullanılan temel kaynaklar ve çalışma boyunca tatbik edilen yöntemden bahsedilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, öncelikle, Mâverdî'nin hayatı, kendisinden ilim aldığı ileri gelen hocaları, öğrencileri, kaleme aldığı eserleri, şahsiyeti, genel olarak fıkıh metodu ve görüşlerinden örnekler incelenmiş, ardından çalışmamıza konu olan eseri tanıtılmıştır. İkinci bölümde, eserin ibadet bölümleri ile sınırlı olmak üzere el-Hâvî'de Ebû Hanîfe'ye nispet edilen görüşler incelemeye tabi tutulmuş, Hanefî mezhebi kaynaklarına müracaat edilerek bu bilgilerin doğruluğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise incelenen meseleler kapsamında Hanefî mezhebinin tercih edilen görüşüyle bağdaşmayan nakiller analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde çalışmada ulaşılan sonuçlar özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, I analyzed the views attributed to Abu Hanifa in the sections on worship in al-Ḥawi al-kabir, a work authored by the Shafi'i jurist al-Mawardi, who was born in Basra and whose work is considered one of the important sources in the field of Islamic law. The work holds a significant place in the field of comparative Islamic jurisprudence. In similar works, opposing views belonging to other schools of thought are sometimes cited erroneously. Similarly, the inaccurate references to a different school's view on a particular issue in these works encouraged us to undertake this study. The study is composed of three sections. The introduction discusses the subject of the research, the objectives it aims to achieve, the primary sources used in the study, and the methodology applied throughout the research. The first section examines the life of al-Mawardi, the prominent scholars from whom he received his education, his students, the works he authored, his personality, outlines of his jurisprudential method, and examples of his views; it also introduces the work that is the subject of our study. The second section is limited to the examination of the views attributed to Abu Hanifa in the sections on worship within the work. The accuracy of these views has been verified by consulting the sources of the Hanafi school. In the third section, the references that do not align with the preferred views of the Hanafi school, within the scope of the issues examined, have been analyzed. The conclusion summarizes the findings reached in the study.