Ulusal kripto paraların uygulanabilirliği ve geleceği: Türkiye örneği
The applicability and future of national cryptocurrencies: The case of Turkey
  1. Tez No: 894775
  2. Yazar: BETÜL DİLŞAH MEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET BEZİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Para, Ulusal Kripto Para, Vergilendirme, Currency, National Cryptocurrency, Taxation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin Dijital Türk Lirası çalışmalarını ve bu çalışmaların kaynağında yer alan motivasyonu; paranın geçmişinden bugününe kadarki süreci inceleyerek araştırmaktadır. Çalışma boyunca Dijital Türk Lirası'nın güvenilir, verimli ve finansal katılımı arttırmaya teşvik edici potansiyel getirileriyle beraber, halk tarafından riskli bir yatırım olarak görülmesi, kurulması zorunlu olan teknolojik altyapıdan kaynaklı olarak üretim için doğacak yüksek maliyetler gibi dezavantajlar, örnekler ile sunulmuştur. Titizlik ile yürütülen çalışmaların tamamlanması ile uluslararası finansal piyasada kendine yer edinecek olan Dijital Türk Lirası'nı bekleyen rakipler ve özellikleri detaylı bir biçimde ele alınmıştır. Bu çalışma, ulusal kripto para biriminin Türkiye'deki potansiyel etkilerini ve vergilendirme politikaları üzerindeki olası değişiklikleri örnek bir vergilendirme modeli ile analiz etmektedir. Ulusal kripto para biriminin tanımını, geleneksel para kavramından farkı aracılığıyla açıklayan çalışma, paranın yeni formunun gelecekte de başarılı bir şekilde sürdürülebilirliğini sağlayabilmek amacıyla yapılması gereken yasal düzenlemeler, faaliyete geçirilmesi gereken işlemler ve alınması gereken önlemler ile ilgili önerilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates Turkiye's Digital Turkish Lira efforts and the motivation behind these efforts by examining the history of the currency from past to present. Throughout the study, the Digital Turkish Lira's potential benefits that are reliable, efficient and encouraging to increase financial participation, as well as disadvantages such as being seen as a risky investment by the public and high costs for production due to the technological infrastructure that must be established, are presented with examples. The competitors and features of the Digital Turkish Lira, which will take its place in the international financial market with the completion of meticulous work, have been discussed in detail. This study analyzes the potential effects of the national cryptocurrency in Turkiye and possible changes on taxation policies with an example taxation model. The study explains the definition of the national cryptocurrency through its difference from the concept of traditional money and makes suggestions about the legal regulations that need to be made, the transactions that need to be put into operation and the measures that need to be taken in order to ensure the successful sustainability of the new form of currency in the future.