Altay Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasındaki yalancı eş değerler
False equivalents between Altaic Turkish and modern Turkish
- Tez No: 894778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ELCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Altay Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Yalancı Eş Değerler, Altaic Turkish, Modern Turkish, False Equivalents
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 424
Özet
Türkçe, tarihin çeşitli dönemlerinde farklı coğrafyalarda Türk milletinin sözlü ve yazılı dili olmuştur. Tarih öncesi dönemlerden itibaren gelişimini ve yayılımını sürdüren Türk dili, çeşitli lehçelere ayrılmıştır. Tarihi, coğrafi, siyasi, kültürel vb. sebeplerle Türk lehçeleri arasındaki bağ zamanla zayıflamıştır. Sovyetler Birliği'nin çeşitli politikaları bu olumsuz ortamı hazırlayan sebeplerin başında gelmektedir. Yirminci yüzyılın son çeyreğinde Sovyetlerin dağılmasıyla bu coğrafyada yaşayan Türkler bağımsızlıklarına ya da özerkliklerine kavuşmuştur. Çağdaş Türk lehçeleri arasındaki çalışmalar bu dönemde yeni bir ivme kazanmıştır. Bu çalışmaların başında Türk lehçeleri arasındaki çeviri faaliyetleri gelmektedir. Çeviri çalışmalarında karşılaşılan önemli sorunlardan biri yalancı eş değerli kelimelerdir. Türk lehçelerindeki yalancı eş değerli kelimelerin tespiti ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışma ise ölçünlü Altay Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasındaki yalancı eş değerli kelimeler üzerine yapılan ilk çalışma olacaktır. Bu çalışmada Altay Türkçesi ve yalancı eş değerlik hakkında kısa bilgi verildikten sonra Altay Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasındaki yalancı eş değerli kelimeler tespit edilerek kıyaslanacak ve tasnif edilecektir.
Özet (Çeviri)
Turkish has been the spoken and written language of the Turkish nation in different geographies in various periods of history. The Turkish language, which has continued its development and spread since prehistoric times, is divided into various dialects. The bond between Turkish dialects has weakened over time because of historical, geographical, political, cultural etc. reasons. Various policies of the Soviet Union are among the main reasons that created this negative environment. With the dissolution of the Soviets in the last quarter of the twentieth century, the Turks living in this geography gained their independence or autonomy. Studies among contemporary Turkish dialects gained new momentum in this period. The most important of these studies are translation activities between Turkish dialects. One of the important problems encountered in translation studies is false equivalent words. Many studies have been conducted on the detection of false equivalent words in Turkish dialects. This study will be the first study on false equivalent words between standard Altaic Turkish and Modern Turkish. In this study, after giving brief information about Altaic Turkish and false equivalence, false equivalent words between Altaic Turkish and Modern Turkish will be identified, compared and classified.