İmam Hatip ortaokulları ve diğer ortaokul öğrencilerinin demokrasi kavramına yönelik tutumlarının karşılaştırılması (Erzurum ili örneği)
The comparison of Imam Hatip secondary schools' and other secondary schools' students attitudes toward democracy conception (Erzurum province example)
  1. Tez No: 894828
  2. Yazar: BİLAL ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: demokrasi, demokratik tutum, demokrasi eğitimi, ortaokul öğrencileri, democracy, democratic attitude, democracy education, secondary school students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu araştırmada imam hatip ortaokulları ve diğer ortaokul öğrencilerinin demokrasi kavramına yönelik tutumlarının cinsiyet, yaş, öğrenim gördüğü okul türü, anne ve babanın eğitim durumu, anne ve babanın mesleği, kardeş sayısı, ailenin ekonomik durumu ve okulda aktif görev alma durumuna göre karşılaştırılarak demokrasiye dair görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: İmam hatip ortaokulları ve diğer ortaokul öğrencilerinin demokrasi kavramına yönelik tutumlarının karşılaştırıldığı bu çalışmada tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmada verilerin toplanabilmesi amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”ve“Ortaokulda Demokrasi Algıları Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde öğrencilerin demokrasi kavramına yönelik tutumlarının çeşitli değişkenlere göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek amacıyla grup sayısına göre parametrik testlerden t testi ve tek yönlü varyans (ANOVA) analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre imam hatip ortaokulları ve diğer ortaokul öğrencilerinin demokrasi kavramına yönelik tutumlarının karşılaştırılmasında; yaş, anne-baba eğitimi, anne baba mesleği ve aylık gelir değişkenleri ile öğrencilerin demokrasi kavramına yönelik tutumları arasında anlamlı bir farklılığa ulaşılmamıştır. Okul türü, cinsiyet, kardeş sayısı ve okulda aktif görev alma değişkenleri ile öğrencilerin demokrasi kavramına yönelik tutum düzeyleri arasında anlamlı bir farklılığa ulaşılmıştır. Sonuçlar: Araştırmanın sonucunda İmam hatip ortaokulları ve diğer ortaokul öğrencilerinin demokrasi kavramına yönelik tutumları açısından yaş, anne-baba eğitimi, anne baba mesleği, aylık gelir değişkenlerinin önemli faktörler olmadığı belirlenmiştir. Okul türü, cinsiyet kardeş sayısı ve okulda aktif görev alma değişkenlerinin ise öğrencilerin demokrasi tutumlarını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, the attitudes of Imam Hatip secondary school and other secondary school students towards the concept of democracy were compared according to gender, age, type of school they attended, education level of the mother and father, profession of the mother and father, number of siblings, economic status of the family, and the status of taking an active role in the school. is intended to be determined. Method: Survey design was used in this study, which compared the attitudes of Imam Hatip secondary school and other secondary school students towards the concept of democracy. In order to collect data in the research,“Personal Information Form”and“Democracy Perceptions Scale in Secondary School”were used. In the analysis of the data, parametric tests such as t test and one-way variance (ANOVA) test were used according to the number of groups in order to determine whether the students' attitudes towards the concept of democracy showed a significant difference according to various variables. Findings: According to the research, in comparing the attitudes of imam hatip secondary schools and other secondary schools towards democracy; No significant difference was found between the variables of age, parental education, parental occupation and monthly income and their attitudes towards democracy presentations. A significant difference was found between the variables of school type, gender, number of siblings and temporary active duty and the attitudes of countries towards democracy. Conclusions: As a result of the research, it was determined that age, parental education, parental occupation, and monthly income variables were not important factors in terms of the attitudes of Imam Hatip secondary school and other secondary school students towards the concept of democracy. It was concluded that the variables of school type, gender, number of siblings and taking an active part in the school affected students' attitudes towards democracy.