Altıncı sınıf matematik dersinde otantik öğrenme görevlerinin öğrencilerin akademik başarı, tutum ve kaygılarına etkisi
The effect of authentic learning tasks on students' academic success, attitudes and anxiety in sixth grade mathematics course
  1. Tez No: 894920
  2. Yazar: TUĞBA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN OZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: otantik öğrenme, akademik başarı, matematiğe yönelik tutum, matematik kaygısı, authentic learning, academic achievement, attitudes toward math, math anxiety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, altıncı sınıf matematik dersinde otantik öğrenme görevlerinin öğrencilerin akademik başarı, derse yönelik tutum ve ders kaygısı üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desen kullanılmıştır. Eşit olmayan gruplar ön test son test uygulaması yapılmıştır. Araştırma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Erzurum merkezde bulunan bir ortaokulun altıncı sınıflarında öğrenim gören toplam 65 öğrenci oluşturmaktadır. Okuldaki üç şube içinden biri deney grubu, biri kontrol grubu olarak seçilmiştir. Bu seçme işlemi yansız atama ile belirlenmiştir. Deneysel işlemler altı hafta sürmüştür. Araştırmada veri toplama araçları olarak araştırmacının geliştirdiği“Matematik Başarı Testi”, Önal tarafından geliştirilen“Matematik Tutum Ölçeği”ve Bindak Tarafından geliştirilen“Matematik Kaygı Ölçeği”kullanılmıştır. Toplanan verilerin analiz aşamasında bağımsız gruplar t testi, bağımlı gruplar t testi, tek yönlü kovaryans analizi ve Pearson momentler çarpımı korelasyon testi yapılmıştır. Bulgular: Bağımsız gruplar t testi sonucunda kontrol ve deney grupları arasında ön testte akademik başarı, derse yönelik tutum ve ders kaygısı açısından benzerlikler bulunmuştur. Kontrol ve deney gruplarının kendi içlerinde uygulanan bağımlı gruplar t testi sonucunda akademik başarı yönünden iki grupta da anlamlı fark tespit edilmiştir. Tutum puanları açısından sadece deney grubunda anlamlı fark bulunurken, kaygı düzeylerindeki değişim iki grupta da anlamlı çıkmamıştır. Kontrol ve deney gruplarının son testlerine uygulanan ANCOVA testi sonucunda ise deney grubu lehine hem akademik başarı hem de tutum puanları arasında anlamlı fark bulunurken kaygı puanları arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda deney grubunda uygulanan otantik öğrenme etkinliklerinin hem akademik başarı hem de derse yönelik tutum açısından deney grubu lehine anlamlı fark oluşturduğu belirlenmiştir. Son test kaygı puanlarında deney grubunun kaygı düzeyi kontrol grubuna göre daha düşük çıksa da bu fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to investigate the effect of authentic learning tasks on academic achievement, attitudes toward instruction, and classroom anxiety of students in sixth grade mathematics classrooms. Method: A semi-experimental design, one of the quantitative research methods, was used for the study. Unequal pre-test and post-test groups were used. The research group consists of a total of 65 sixth grade students from a secondary school in the center of Erzurum in the 2023-2024 school year. One of the three branches of the school was selected as the experimental group and one as the control group. This selection process was determined by unbiased assignment. The experimental procedures lasted six weeks. The“Mathematics Achievement Test”developed by the researcher, the“Mathematics Attitude Scale”developed by Önal and the“Mathematics Anxiety Scale”developed by Bindak were used as data collection instruments in the study. In the analysis phase of the collected data, a t-test for independent groups, a t-test for dependent groups, a one-way analysis of covariance and a Pearson product-moment correlation test were performed. Findings: The t-test for independent groups revealed that the control and experimental groups were similar in terms of academic performance, attitude toward the course, and course anxiety on the pretest. The t-test for dependent groups conducted within the control and experimental groups revealed a significant difference between the two groups in terms of academic performance. While a significant difference in attitude scores was only found in the experimental group, the change in anxiety scores was not significant in either group. The ANCOVA test applied to the posttests of the control and experimental groups revealed a significant difference in favor of the experimental group in both academic performance and attitude scores, but no significant difference in anxiety scores. Conclusions: As a result of the study, it was found that the authentic learning activities applied in the experimental group caused a significant difference in favor of the experimental group in both academic achievement and attitude towards teaching. Although the anxiety level of the experimental group was lower than that of the control group in final test anxiety scores, this difference was not statistically significant.