Bir spor tesisinde personel vardiya çizelgelemesi
Personel shift scheduling in a sports facility
  1. Tez No: 894931
  2. Yazar: ŞİFA GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK AYTEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Vardiya Çizelgeleme, Vardiya Çizelgeleme Problemleri, 0-1 Tamsayılı Programlama, Scheduling, Shift Scheduling, Shift Scheduling Problems, 0-1 Integer Programming
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Artan rekabet ortamında işletmelerin hayatta kalabilmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için çalışanlarının; verimliliğini, çalışma kalitesini ve işletmeye olan katkılarını arttırması gerekmektedir. Bunun için kurallı ve sistematik bir çalışma düzeni oluşturulmalıdır. İşletmelerin bu düzeni oluşturmak için sıklıkla başvurdukları yöntemlerin başında çizelgeleme gelmektedir. Çizelgeleme yöntem ve türlerinden birisi olan vardiyalı çalışma sistemi ile işletmeler çalışma düzenini ve çalışma saatlerini sistematik bir hale getirmektedir. Günümüzde birçok kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşu vardiya sistemini kullanmaktadır. Bu sistemde önemli bir unsur vardiyaların etkin bir şekilde planlanması ve çalışan memnuniyetinin sağlanmasıdır. Aksi taktirde çalışanlarda birtakım sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Hem fiziksel hem de psikolojik yönden etkilenen personelin verimliliği düşecek ve bu durum işletme açısından birçok dezavantaja sebep olacaktır. Bu çalışmada, bir spor tesisinde, çalışanların tercihlerini göz önünde bulunduran ve işletme ihtiyaçlarına en uygun vardiya çizelgesini belirlemeye yönelik bir 0-1 tamsayılı programlama modeli geliştirilmektedir. Model sonucunda her personelin her hafta tam olarak 6 vardiyada çalıştığı ve hiçbir zaman arka arkaya iki vardiyada çalışmadığı gözlemlenmektedir. Dolayısıyla model çözümü spor tesisinde istenen koşulları tam olarak sağlayarak modelin doğru ve geçerli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In an increasingly competitive environment, businesses must enhance their employees' productivity, work quality, and contributions to the organization to survive and achieve their goals. To accomplish this, a structured and systematic work schedule must be established. One of the primary methods businesses often use to create this order is scheduling. Through shift work, a type of scheduling method, businesses can systematically organize work schedules and hours. Today, many public and private sector institutions utilize shift systems. A crucial element in this system is the effective planning of shifts and ensuring employee satisfaction. Otherwise, employees may experience certain health issues. The productivity of employees, who are affected both physically and psychologically, will decrease, leading to many disadvantages for the business. In this study, a 0-1 integer programming model is developed in a sports facility to determine the most suitable shift schedule that considers employees' preferences and meets the organization's needs. The model results show that each employee works exactly six shifts per week and never works consecutive shifts. Therefore, the solution of the model fully meets the desired conditions in the sports facility, demonstrating that the model is accurate and valid.