Geri Dön

Medeni surelerde ahlaki ilkeler

Moral principles in the surahs revealed in medina

  1. Tez No: 894968
  2. Yazar: MEHMET GÜLLÜ ORMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Medenî Sureler, Ahlâkî İlkeler, Evrensel Değerler, Asr-ı Saadet, Qur'ān, Madanī Surahs, Moral Principles, Universal Values, Golden Age
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98

Özet

MEDENÎ SÛRELERDE AHLÂKÎ İLKELER Ahlâk bir toplumun olmazsa olmaz normlarıdır. Ahlâklı toplum huzurlu ve mutlu toplumdur. Bu çalışmada“Medenî sûrelerde ahlâkî ilkeler”konusu ele alınmıştır. Bu bağlamda Mekkî-Medenî tasnifi, Medenî sûrelerin hangi sûreler olduğu ve bu sûrelerin muhtevaları üzerinde durulmuştur. Sonrasında ahlâk konusu ele alınmış, bu bağlamda cahiliye dönemi ve İslam'dan sonra Medine'deki ahlâkî üzerinde durulmuştur. Ayrıca Medenî sûrelerde hangi tür ahlâkî esasların yer aldığı incelenmiştir. Kur'ân'ın getirmiş olduğu ahlâkî ilkeler, evrensel değer taşımaktadır. Bu tür ahlâkî davranışlara sahip olan toplumlar huzurlu ve mutlu toplum olmuştur. Çünkü Medenî sûrelerde yer alan ahlâkî ilkeleri Medine toplumu uygulamış ve bunun meyvesi olarak“asr-ı saâdet”diye bir toplum teşekkül etmiştir. İnsanlar arası yardımlaşma ve dayanışma duygusunun hakim olduğu, infak, cömertlik, şefkat ve merhamet gibi duyguların hakim olduğu bir toplumun inşasının ancak Kur'ân'ın getirmiş olduğu evrensel ahlâk ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalınarak mümkün olacağı anlaşılmaktadır. Ayrıca bu ahlâkî ilkelerin nasıl uygulandığını ortaya koyan ve ömrünün sonuna kadar bu ahlâkî ilkeleri sergileyen Hz. Peygamber'in ahlâkî yaşantısı da önemlidir. İncelediğimiz sure ve ayetler bize gösterdi ki kim bu dünyada iyilik yarsa karşılığını mutlaka görür. Kim kötülük yaparsa karşılığını mutlaka görür. Bu çalışmada içerik analizi ve mukayeseli analiz yöntemleri kullanılarak Kur'ân-ı Kerim'deki Medenî surelerde hangi ahlâkî ilkelere yer verildiğinin tespiti ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Özet (Çeviri)

MORAL PRINCIPLES IN THE SURAHS REVEALED IN MEDINA Morality is the indispensable norms of a society. A moral society is a peaceful and happy society. In this study, the subject of“Moral principles in the Civilized suras”is discussed. In this context, the classification of Makkî-Medenî, which surahs are the civil surahs and the contents of these surahs were emphasized. Then the subject of ethics was discussed, and in this context, the ethics in the jahiliyya period and in Medina after Islam were emphasized. In addition, what kind of moral principles are included in the Madinan suras were examined. The moral principles brought by the Qur'an have universal value. Societies that have such moral behaviors have been peaceful and happy societies. Because the society of Medina practiced the moral principles in the Civilized suras and as a result, a society called“Golden Age”was formed. It is understood that the construction of a society where the sense of cooperation and solidarity between people prevails, where feelings such as giving, generosity, compassion and mercy prevail, can only be possible by strictly adhering to the universal moral principles brought by the Qur'an. In addition, the moral life of the Prophet (pbuh), who demonstrated how these moral principles were applied and exhibited these moral principles until the end of his life, is also important. In this study, it is aimed to determine and evaluate which moral principles are included in the Madani suras in the Holy Quran by using content analysis and comparative analysis methods.

Benzer Tezler

  1. Tefhîmü'l-Kur'an'da Ehl-i kitab'a yöneltilen eleştiriler

    Criticism of the Ahl al-kitab in Tefhim al-Qur'an

    MERVE KANMAZ GÖKKURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    DinNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HAKAN UĞUR

  2. Mekki surelerde hoşgörü

    Hoşgörü in meccan sections of the Koran

    İCLAL EKİNCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    DinAnkara Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET NEDİM SERİNSU

  3. Medenî Sûreler örneğinde Kur'ân'ın konuları karşıtıyla anlatım üslûbu

    Wording expressions of Koran's subjects with their opposites in the sample of Medina Suras

    HATİCE KÜBRA ÇEÇEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinAtatürk Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HASAN YILMAZ

  4. Mekkî surelerde sosyal baskı

    Social pressure in Makki surahs

    MEHMET BAĞÇİVAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    DinYalova Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN AYDIN

  5. Zümer Sûresinin tefsiri

    The commentary of Surah Az-Zumar

    BİROL KARASAKAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinGümüşhane Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ALTUNTAŞ