Fen bilimleri öğretmenlerinin fen bilimleridersinde kullandıkları öğretim yöntem vetekniklerin değerlendirilmesi
Evaluation of the teaching methods and techniques used by science teachers in science classes
- Tez No: 894982
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET AYKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: fen bilimleri öğretmeni, öğretim yöntem ve teknikleri, Öğretim yöntem ve teknik kullanımı, science teacher, teaching methods and techniques, use of teaching methods and techniques
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, fen bilimleri öğretmenlerinin derslerinde kullandıkları öğretim yöntem teknikleri ve kullanım gerekçelerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada karma yöntem araştırma desenlerinde açıklayıcı ardışık desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri toplanırken çalışma grubu Muğla ilinde devlet okullarında görev yapmakta olan 50 fen bilimleri öğretmeni ve 600 7. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmanın nitel verileri toplanırken ise çalışma grubunu Muğla ili devlet okullarında görev yapan 15 fen bilimleri öğretmeni oluşturmuştur. Çalışma grubunun seçiminde uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri“Fen Bilimleri Dersi Yöntem-Teknik Belirleme Öğretmen Anketi”,“Fen Bilimleri Dersi Yöntem Teknik Belirleme Öğrenci Anketi”ve“Yarı Yapılandırılmış Öğretmen Görüşme Formu”ile toplanmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin analizi SPSS paket kullanılarak yapılmıştır. Öğretmenlerin tercih ettikleri yöntem ve tekniklerin frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Nitel verilerin analizi ise içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda fen bilimleri öğretmenlerinin en çok tercih ettikleri yöntem-teknik soru-cevap yöntemi en az tercih ettikleri ise akvaryum tekniğidir. Fen bilimleri öğretmenlerinin yöntem ve teknikleri seçerken en çok sınıf mevcudu, kazanımlar ve ders saatine dikkat ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Fen bilimleri öğretmenlerinin daha çok geleneksel yöntem teknikleri tercih ettiği aktif yöntem ve teknikleri az tercih ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin geleneksel yöntemleri daha çok tercih etmelerinin nedenleri ise sınıf mevcutlarının fazla olması, ders saatinin yetersiz olması ve öğretmenlerin bazı yöntem ve teknikleri bilmemesi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the teaching methods and techniques used by science teachers in their classes and the reasons for their use of these methods and techniques. Explanatory sequential design, one of the mixed methods research designs, was used in the current study. The study group from which the quantitative data of the study were collected consisted of 50 science teachers working in public schools in Muğla province and 600 7th-grade students attending these schools. The study group from which the qualitative data of the study were collected consisted of 15 science teachers working in public schools in Muğla province. In the selection of the participants, the convenience sampling method was used. The data of the study were collected by using the“Science Lesson Method-Technique Determination Teacher Questionnaire”, the“Science Lesson Method-Technique Determination Student Questionnaire”and a“Semi-Structured Teacher Interview Form”. In the analysis of the quantitative data, the SPSS program package was used. The frequency, percentage, arithmetic mean and standard deviation values were calculated for the methods and techniques preferred by the teachers. The qualitative data of the study were analyzed using the content analysis method. As a result of the study, it was found that the most preferred method-technique by the science teachers is the question-answer method, and the least preferred method-technique is the aquarium technique. It was concluded that while the science teachers are choosing their teaching methods and techniques, they pay most attention to class size, objectives and class hours. It was also found that the science teachers prefer traditional methods and techniques more and active methods and techniques less. The reasons why the science teachers prefer traditional methods more include crowded classes, insufficient class hours and their lack of knowledge of some methods and techniques.