Atık maskelerin kil zemin özelliklerine etkisi
Influence of waste masks on clay soil properties
- Tez No: 894993
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK GÖRGÜN, DR. ÖĞR. ÜYESİ EREN BALABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bender Element Deneyi, Tıbbi Atık Yüz Maskesi, Serbest Basınç Dayanımı, Zemin İyileştirme, Bender Element Test, Waste face mask, Unconfined compression strength, Soil improvement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Dünyanın her köşesinde yanı Küresel COVİD-19 salgın döneminde günlük hayatımızda kullanılan tıbbi yüz maskeleri, eldivenler ve diğer kişisel hijyen malzemeleri büyük bir artış ölçekle atık olarak çevrelerimizde göstermiştir. Bu kullanılmış tıbbi maskelerin artışı çevre için büyük tehdit oluşturmakla birlikte, bertaraf edilmesi de problem olarak ortaya çıkmıştır. Bu problemin çözümü için tıbbi yüz maskelerinin zemin iyileştirmede kullanımının bir yöntem olacağı düşünülmüştür. Bu nedenle makale çalışmasında 0,5*1 cm boyutu kullanırken daha büyük çaplı çalışmasında yanı tez çalışmasında 0,5*2 cm ve 0,5*3 cm boyutları ekleyerek % 0,2-0,4-0,6-0,8-1,0 tıbbi atık yüz maskelerin oranları ile düşük plastisiteli kil karışımda Bender element ve Serbest basınç deneylerinde tabi tutulmuştur. Elde edilen sonuçlar kullanılarak düşük gerinim kayma modülü ile serbest basınç dayanımı arasındaki ilişki regresyon analizi ile bulunmuştur. Yapılan serbest basınç deney sonuçlarına göre tıbbi atık yüz maskesinin belirli bir orana kadar dayanımı arttırdığı, daha sonra ise dayanımı düşürdüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Use of disposable face masks, gloves and other personal hygiene materials in daily life has increased significantly the waste materials with the COVİD'19 around the world. While the increase in these used masks poses the majority threat to the environment, their disposal has also emerged as a problem. It was thought that the use of face masks in soil improvement would be a method to solve this problem. Therefore, 0,5*1 cm sized of face masks were added to the low plasticity clay with the ratio of 0,2; 0,4; 0,6; 0,8 and 1,0 % in the article study and for the larger-scale study 0,5*2 cm and 0,5*3 cm was subjected. Samples are prepared at different unit weights. Bender element and unconfined compression experiments are conducted to determine the effects of face masks to strength and small strain stiffness. Unconfined compression experiment results showed that the face mask inclusion increased the strength up to a certain extent and then decreased the strength. Shear wave velocity of the samples decreased for high unit weights but, increased initially and then decreased in case of low unit weight samples.