Ortaokul öğrencilerinde telefon ve oyun bağımlılığının fiziksel aktivite ve beslenme tutumlarına etkisi
The effect of phone and game addiction on physical activity and nutrition attitudes in secondary school students
- Tez No: 895008
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, fiziksel aktivite, oyun, teknoloji, telefon, oyun bağımlılığı, Nutrition, physical activity, game, technology, phone, game addiction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışma telefon ve oyun bağımlılığının çocuklarda fiziksel aktivite ve beslenme tutumlarına etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı ve ilişkisel tiptedir. Araştırmanın Haziran 2023- Aralık 2024 tarihleri arasında Trabzon ili Çaykara ilçesinde bulunan Zeki Bilge Ortaokulunda öğrenim gören 200 ortaokul öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Oyun Bağımlılığı Formu, Telefon Bağımlılığı Formu, Bilişsel Davranışçı Fiziksel Aktivite Formu ve Beslenme Tutum Formu ile toplanmıştır. Veriler, SPSS 27.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, çarpıklık ve basıklık katsayıları, bağımsız gruplarda t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), grup varyanslarının homojen olmadığı durumlarda Welch ANOVA, Post Hoc analizler için Bonferroni testleri, korelasyon ve linear regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma kapsamına alınan çocuklar, Telefon Bağımlılığı Ölçeğinden 32.48±11.84, Oyun Bağımlılığı Ölçeğinden 27.92±8.75, Beslenme Tutum Ölçeğinden 12.55±2.52, Bilişsel Davranışçı Fiziksel Aktivite Ölçeğinden 48.12±10.32 puan almışlardır. Telefon Bağımlılığı Ölçeği ile Oyun Bağımlılığı Ölçeği arasında pozitif yönde orta seviyede bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Telefon ve Oyun Bağımlılığı Ölçeği ile Beslenme Tutum Ölçeği arasında negatif zayıf yönde ilişki olduğu saptanmıştır. Oyun Bağımlılığı Ölçeği ile Fiziksel Aktivite Ölçeği arasında anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak telefon ve oyun bağımlılığının çocukların beslenme ve fiziksel aktivite tutumlarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to investigate the effect of telephone and play addiction on physical activity and nutrition attitudes in children. Material and Method: Research is descriptive and relational type. The research consisted of 200 secondary school students studying at Zeki Bilge Secondary School in Çaykara district of Trabzon between June 2023 and December 2024. The data of the research were collected with the Personal İnformation Form, Game Addiction Form, Telephone Addiction Form, Cognitive Behavioral Physical Activity Form and Nutrition Attitude Form. The data were analyzed using the SPSS 27.0 program. In the analysis of the data, arithmetic mean, standard deviation, distortion and definession coefficients, t-test in independent groups, one-way analysis of variance (ANOVA), Welch ANOVA in cases where group variances are not homogeneous, Bonferroni tests for Post Hoc analyses, correlation and linear regression analysis were used. Results: The children included in the study received 32.48±11.84 points from the Telephone Addiction Scale, 27.92±8.75 from the Playing Addiction Scale, 12.55±2.52 from the Nutrition Attitude Scale, and 48.12±10.32 from the Cognitive Behavioral Physical Activity Scale. It has been determined that there is a moderate relationship in the positive direction between the Phone Addiction Scale and the Game Addiction Scale. It has been determined that there is a negative weak relationship between the Phone and Game Addiction Scale and the Nutrition Attitude Scale. It has been determined that there is a significant relationship between the Game Addiction Scale and the Physical Activity Scale. Conclusion: As a result, phone and gaming addiction affects children's nutritional and physical activity attitudes.