Ters yüz öğrenme modelinin 6. sınıf öğrencilerinin dijital okuryazarlıklarına ve bilimsel epistemolojik inançlarına etkisi
The effect of flipped learning model on sixth grade students' digital literacy and scientific epistemological beliefs
  1. Tez No: 895009
  2. Yazar: FERİDE GÖKDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN ÇAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ters yüz öğrenme modeli, dijital okuryazarlık, bilimsel epistemolojik inanç, öğrenci görüşleri, flipped learning model, digital literacy, scientific epistemological belief, student opinions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmanın amacı, ters yüz öğrenme modelinin altıncı sınıf öğrencilerinin dijital okuryazarlıklarına ve bilimsel epistemolojik inançlarına etkisini araştırmaktır. Çalışmada nitel ve nicel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma araştırma yöntemlerinden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Çalışma 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Muğla'da bir devlet ortaokulunda yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 6. sınıfta öğrenim gören toplam 41 öğrenci oluşturmuştur. Dersler, deney grubunu oluşturan 20 öğrenci ile işbirlikli ters yüz öğrenme modeline göre, kontrol grubunu oluşturan 21 öğrenci ile işbirlikli öğrenme yöntemine göre yürütülmüştür. Araştırma, sekiz hafta etkinliklerin yapılması ve iki hafta da veri toplama araçlarının uygulanması olmak üzere toplam on haftada gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama amacıyla“Dijital Okuryazarlık Ölçeği”,“Bilimsel Epistemolojik İnançlar Ölçeği”, yarı yapılandırılmış görüşme ve yansıtıcı günlükler kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde karışık ölçümler için iki faktörlü ANOVA, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel bulgulara göre, işbirlikli ters yüz öğrenme ve işbirlikli öğrenme ile yürütülen derslerin öğrencilerin dijital okuryazarlığını arttırmada farklı etkilere sahip olduğu ve işbirlikli ters yüz öğrenmenin, dijital okuryazarlığı arttırmada daha etkili olduğu tespit edilmiştir. İşbirlikli ters yüz öğrenme ve işbirlikli öğrenme ile yürütülen derslerin bilimsel epistemolojik inançları arttırmada ise farklı etkilere sahip olmadığı görülmüştür. Araştırmanın nitel bulgularına göre ise öğrencilerin işbirlikli ters yüz öğrenme modeline göre işlenen dersleri eğlenceli buldukları, sınıf dışında yapılan çalışmaların ön bilgilerini arttırdığı, kendi öğrenme sorumluluklarını üstlenmelerini sağladığı, sınıf içi çalışmaların ise konuyu daha iyi anlamalarını sağladığı tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına dayalı olarak, ters yüz öğrenme modelinin öğrencilerin dijital okuryazarlıklarını arttırmada ve derse yönelik olumlu düşünceler geliştirmesinde etkili olduğu söylenebilir. Bu doğrultuda öğretim programlarında ters yüz öğrenme modeline yer verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effect of the flipped learning model on sixth grade students' digital literacy skills and epistemological beliefs. In the study, a convergent parallel design, a mixed research method in which qualitative and quantitative methods are used together, was used. The research was conducted in middle school in Muğla province in the fall semester of the 2022-2023 academic year. The study group of the research consisted of 41 students studying in the 6th grade. Lessons with 20 students in the experimental group were conducted according to the cooperative flipped learning model, and with 21 students in the control group, the lessons were conducted according to the cooperative learning method. The research lasted a total of ten weeks, including eight weeks of activity applications and two weeks of data collection tools.“Digital Literacy Scale”,“Scientific Epistemological Beliefs Scale”, semi-structured interviews and reflective diaries were used to collect data in the study. Shapiro-Wilks normality test and two-factor ANOVA for mixed measures were used in the analysis of quantitative data; Content analysis was used to analyze qualitative data. According to the quantitative findings obtained from the research, it has been determined that cooperative flipped learning and courses conducted with cooperative learning have different effects on increasing students' digital literacy, and that cooperative flipped learning is more effective in increasing digital literacy. It has been observed that lessons conducted with cooperative flipped learning and cooperative learning do not have different effects on increasing scientific epistemological beliefs. According to the qualitative findings of the research, it was determined that the students found the lessons taught according to the cooperative flipped learning model entertaining, the studies carried out outside the classroom increased their prior knowledge, enabled them to assume their own learning responsibilities, and in-class studies enabled them to understand the subject better. Based on the results of this study, it can be said that the use of the flipped learning model is effective in improving students' digital literacy and positive thoughts about the course. In this regard, it may be recommended to include the flipped learning model in curriculum.