Flüt literatüründe yer alan deşifre kitaplarının içeriksel olarak incelenmesi
Contextual examination of sight-reading books in flute literature
- Tez No: 895180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLCE COŞKUN ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Flüt, flüt eğitimi, deşifre, Flute, flute training, sight-reading
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı, flüt literatüründe yer alan deşifre kitaplarının içeriksel olarak incelenmesidir. Araştırmanın amacı doğrultusunda, ülkemizde flüt eğitimi alan öğrencilere bu yönde bir bilgi kaynağı sunmak hedeflenmektedir. Ülkemizde flüt için deşifre çalışmalarıyla ilgili kitapların bulunmamasının ve mevcut deşifre kitaplarının tamamının yurt dışında satılıyor olma durumunun bu kitaplara sahip olmak isteyen bireyler için hem alım gücü hem de ulaşılabilirlik açısından zorluklar yarattığı ve bu durumun özellikle müzik eğitimi alan öğrenciler ve profesyonel flütçüler için ciddi bir eksiklik oluşturduğu düşünülmektedir. Araştırma kapsamında incelenen deşifre kitapları, bireylerin bu kitapları daha iyi tanımalarını, içeriği hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmalarını sağlayacak ve bireylerin ihtiyaçlarına yönelik olan kitapları seçme konusunda onlara rehberlik edecektir. Bu bağlamda araştırma nitel çerçevede gerçekleştirilen doküman incelemesi (analizi) modelindedir. Araştırmada, deşifre kitaplarının incelenmesiyle elde edilen nitel çerçevedeki veriler içerik analizi ile çözümlenmiş ve temalandırılmıştır. Araştırmanın evrenini flüt literatüründe yer alan deşifre kitapları oluşturmuştur. Örneklemini ise“kolay ulaşılabilir örnekleme”kapsamında araştırmacının maddi imkânları dâhilinde ulaşabildiği 10 adet basılı flüt deşifre kitabı oluşturmuştur. Araştırmada deşifre kitaplarının hangi konulara yer verdiği, eğitsel ve biçimsel tasarımları incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda, deşifre kitaplarında ölçü sayıları, nota değerleri, ritim kalıpları, değiştirici işaretler, nüanslar, süslemeler, artikülasyonlar, hız terimleri, caz terimleri ve tonlar gibi konuların yer aldığı, kitaplarda bu konulardan en çok ton, ölçü sayıları, nota değerleri ve ritim kalıplarına yer verildiği saptanmıştır. Ayrıca kitaplarda deşifreye yönelik teorik bilgilerin, ödevlendirme ve değerlendirme durumlarının az olduğu belirlenmiştir. Üç kitap hariç tüm kitapların baskı kalitelerinin, okunaklı, anlaşılabilir olma ve kullanım kolaylıklarının iyi olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the sight-reading books in the flute literature contextually. For this purpose, the research aims to provide an important source of information for flutists in Turkey by examining the content of sight-reading books in detail. The lack of books on sight-reading studies for flutes in our country and the fact that all of the existing sight-reading books are sold abroad create great difficulties for individuals who want to own these books in terms of both purchasing power and accessibility. This situation creates a serious deficiency, especially for students studying music and professional flutists. The sight-reading books examined within the scope of the research will enable individuals to get to know these books better, to have comprehensive information about their content and thus guide them in choosing the right books. In this context, qualitative research methods were used in the research, and document analysis method was used to analyze the data. The population of the research consists of sight-reading books in the flute literature. The sample consists of 10 printed flute sight-reading books that the researcher could access within the scope of“easily accessible sampling”and researcher's financial possibility. In the research, sight-reading books were introduced and their inclusion, and educational and formal designs were examined. As a result of the research, it was determined that the topics such as number of measures, note values, rhythm patterns, modifying signs, nuances, decorations, articulations, speed terms, jazz terms, and tones were included in the sight-reading books, and tone, number of measures, note values, and rhythm patterns were mostly included in the books. In addition, it was determined that the theoretical knowledge, homework, and evaluation status of sight-reading in the books were low. It has been concluded that the print quality, legibility, comprehensibility, and ease of use of all books except three books are good.