Necdet Levent'in“Flüt İçin Parçalar”adlı kitabının teknik ve müzikal olarak incelenmesi
A technical and musical analysis of Necdet Levent's“ Book of Pieces for Flute”
  1. Tez No: 978219
  2. Yazar: İREM GÖZDE ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LALE HUSEYNOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Müzikal, Teknik, Çağdaş Dönem, Musical, Technical
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Necdet Levent'in“Flüt İçin Parçalar”adlı kitabında yer alan eserlerin müzikal açıdan analiz edilmesini amaçlamaktadır. Flüt repertuarında önemli bir yere sahip olan bu eserlerin yapısal ve teknik özelliklerinin incelenmesi, flüt eğitimcileri ve yorumcuları için önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır. Araştırmada, eserlerin form yapıları, tonalite, armoni, ritmik yapı ve melodik özellikleri detaylı olarak analiz edilmiştir. Ayrıca, eserde kullanılan icra teknikleri belirlenerek, bu tekniklerin flüt icrasına katkıları değerlendirilmiştir. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma deseni kullanılmış olup, betimsel analiz yöntemi benimsenmiştir. Çalışmada, nota metinleri üzerinden ayrıntılı müzikal analiz gerçekleştirilmiş, eserlerin teknik ve müzikal unsurları sistematik bir şekilde sınıflandırılmıştır. Bunun yanı sıra, eserin flüt repertuarındaki yeri ve icra pratiğine katkıları, alan yazını taranarak desteklenmiştir. Elde edilen bulgular, ilgili müzik teorisi ve icra teknikleri bağlamında yorumlanarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak,“Flüt İçin Parçalar”kitabında yer alan eserlerin hem geleneksel hem de modern flüt tekniklerini içeren zengin bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Eserlerde kullanılan teknikler ve müzikal unsurlar, flüt icrasının farklı yönlerini geliştirmek için önemli bir eğitim materyali sunmaktadır. Bu çalışma, flüt literatüründe teknik analizlere dayalı araştırmaların önemine dikkat çekerek, gelecekte yapılacak akademik çalışmalara ışık tutmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the works included in Necdet Levent's book Pieces for Flute from a musical perspective. These pieces, which hold an important place in the flute repertoire, are considered a significant resource for both flüte educators and performers through the examination of their structural and technical characteristics. In the research, the formal structures, tonality, harmony, rhythmic patterns, and melodic features of the works are analyzed in detail. Additionally, the performance techniques used in the pieces are identified, and their contributions to flute performance are evaluated. A qualitative research design was adopted as the methodology of the study, and the descriptive analysis method was employed. Detailed musical analyses were conducted based on the score texts, and the technical and musical elements of the works were systematically categorized. Furthermore, the place of the work within the flute repertoire and its contributions to performance practice were supported through a literature review. The findings were interpreted and evaluated within the context of relevant music theory and performance techniques. As a result, it was determined that the works in the Pieces for Flute book possess a rich structure that includes both traditional and modern flute techniques. The techniques and musical elements used in the pieces offer valuable educational material for developing various aspects of flute performance. This study aims to highlight the importance of technically oriented analyses in the flute literature and to serve as a guiding source for future academic research.