Ali Küçük'ün Besâiru'l-Kur'ân adlı tefsiri ve ahkâm âyetlerine yaklaşımı
Ali Küçük's Qur'ānic commentary (tafsīr) titled besāir alqur'ānand his approach to the legal verses (verses of ahkām)
  1. Tez No: 895248
  2. Yazar: YAKUP KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAĞIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Ali Küçük, Besâiru'l-Kur'ân, Ahkâm âyetleri, Tafsīr, Ali Küçük, Besāir al-Qur'ān, Verses of ahkām
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET ALİ KÜÇÜK'ÜN BESÂİRU'L KUR'ÂN ADLI TEFSİRİ VE AHKÂM ÂYETLERİNE YAKLAŞIMI KAYA, Yakup Yüksek Lisans, Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mehmet BAĞIŞ Ağustos 2024, 104 Sayfa Tarih boyunca birçok tefsir telif edilmiştir. Başta rivayet ve dirayet tefsir yöntemiyle yazılan bu tefsirlerin kimisi sadece Kur'ân'ın tüm âyetleri, kimisi de ahkâm âyetleri gibi belli konular ele alınarak yapılmıştır. Kur'ân'ı tefsir eden eserlerden biri de Ali Küçük'ün yazmış olduğu Besâiru'l-Kur'ân adlı eserdir. Bu çalışmada öncelikle Ali Küçük'ün hayatı, sonrasında Besâiru'l-Kur'ân adlı tefsirin telif şekli, içeriği, ahkâm âyetlerine yaklaşımı, tefsir bakış açısı ve âyetleri açıklama yöntemi ele alınmış, ardından ahkâm âyetlerinin açıklanmasında mezheplere yaklaşımı incelenmiştir. Ali Küçük, ahkâm âyetlerini tefsir ederken mezheplerden birinin görüşünü tercih etmiş bunu gerekçeleriyle izah etmiştir. Bazen de hiçbir mezhebin görüşünü tercih etmeden kendi görüşünü açıklamıştır. Yine kimi zaman ihtilaflı herhangi bir konuda, konunun detaylarına girmeden fıkhî kitaplara yönlendirmiştir. Müfessir fıkhî konularda açıklama yaparken genel olarak ihtilaflardan kaçındığı görülmektedir. Müellif ayrıca, Kur'ân'a yaklaşım ve ondan nasıl istifade edilebileceğine dair şartları; onun yavaş okunması, gece okuma alışkanlığı ve tefekkür gibi başlıklar altında ele almıştır. Araştırılan konular belirli kategoriler altında toplanmış ve bu bağlamda müellifin düşünce yapısı ve yorumları ortaya konulmuştur. Besâiru'l-Kur'ân tefsirinde, âyetlerin mesajlarına odaklanılmış ve uzun tartışmalara yer verilmemiştir. Tefsirde klasik ve yeni bilgiler harmanlanarak herkesin okuyup istifade edebileceği yalın bir üslup tercih edilmiştir. Ali Küçük, tefsirinde kendi bakış açısıyla sınırlı kalmayıp önceki İslam âlimlerinin ve fakihlerinin birikimlerinden faydalanarak geniş bir perspektif sunmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ALİ KÜÇÜK'S QUR'ĀNIC COMMENTARY (TAFSĪR) TITLED BESĀİR AL-QUR'ĀN AND HIS APPROACH TO THE LEGAL VERSES (VERSES OF AHKĀM) KAYA, Yakup Master's Thesis, Department of Basic Islamic Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet BAĞIŞ August 2024, 104 Pages Many Qur'ānic commentaries (tafsīrs) have been composed throughout history. Some of these commentaries composed with the method of narration and Dirayah tafsīr (interpretation of the Qur'ān through reasoning) dealt only on some verses of the Qur'ān while some others were written by addressing different subjects such as legal verses (verses of ahkām). One of the treatises that exegete the Qur'ān is Ali Küçük's Besāir al-Qur'ān. This study first examines Ali Küçük'life, followed by examining the method he employed in composing his tafsīr titled Besāir al-Qur'ān, its content, his approach to the verses of ahkām, his tafsīr perspective and his method of explaining the verses, and then his approach to the sects in explaining the verses of ahkām. Ali Küçük, while exegeting the verses of ahkām, preferred the views of a sect and explained this with reasons. Sometimes, he explained his own view without referring to the views of any sect. Also, on any controversial issue, referred to fiqh (Islamic jurisprudence) books on a controversial issue without getting into the details of the subject. While explaining jurisprudential issues (issues of fiqh), it is evident that the mufassir generally avoided controversies. The author also addressed the conditions for approaching the Qur'ān and how to benefit from it under the headings of the necessity of slow reading, the habit of reading at night, and contemplation. The subjects researched are grouped under certain categories and in this context, the mindset and interpretations of the author are revealed. Besāir al-Qur'ān focuses on the messages of the verses and does not include long discussions. The tafsīr blends classical and new information with a simple style that everyone can read and benefit from. Ali Küçük, in his tafsīr, does not limit himself to his own point of view, but tries to present a broad perspective by benefiting from the knowledge of previous Islamic scholars and jurists.