Genç yetişkinlerde cinsel benlik şemaları ile yakın ilişkilerde bağlanma boyutları ve cinsel kompulsiyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between sexual self schemas and attachment dimensions in close relationships and sexual compulsions among young adults
- Tez No: 895343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Genç Yetişkin, Cinsel Benlik Şemaları, Yakın İlişkiler, Bağlanma Boyutları, Cinsel Kompulsiyon, Young Adult, Sexual Self-Schemas, Close Relationships, Attachment Dimensions, Sexual Compulsion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Araştırmada genç yetişkinlerin cinsel benlik şemaları, yakın ilişkilerde bağlanma boyutları ve cinsel kompulsiyonları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın değişkenleri, cinsel benlik şemaları, bağlanma boyutları ve cinsel kompulsiyonlardır. Çalışma kapsamında genç yetişkinlerin cinsel benlik şemaları, yakın ilişkilerde bağlanma boyutları ve cinsel kompulsiyonları cinsiyet, yaş, romantik ilişki durumu değişkenleri yönünden de incelenmiştir. Araştırmanın modeli ilişkisel taramadır. Araştırma için 503 katılımcıdan veri toplanmıştır ancak 20 kişinin verileri uç veriolduğu için çalışmadan çıkartılmış olup 483 kişiyle devam edilmiştir. Araştırma kapsamında verilerin toplanabilmesi için Cinsel Benlik Şeması Ölçeği (CBŞÖ), Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II), Cinsel Kompulsiyon Ölçeği (CKÖ) ve araştırmacının geliştirmiş olduğu Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma sonucundan elde edilmiş olan veriler SPSS 29 programında analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin normal dağılım göstermesinden dolayı bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon testi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; cinsel benlik şeması toplam puanı ile yakın ilişkilerde yaşantılar toplam puanı arasında orta seviyede negatif ilişki, cinsel kompulsiyon toplam puanı arasında düşük düzeyde pozitif ilişki, yakın ilişkilerde yaşantılar envanteri toplam puanı ile cinsel kompulsiyon toplam puanı arasında düşük düzeyde pozitif ilişki saptanmıştır. CKÖ alt boyutları ile CBŞÖ alt boyutu şehvetli/tahrik edici olan ve YİYE-II alt boyutu kaygı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. CBŞÖ alt boyutu şehvetli/tahrik edici olan ile YİYE-II alt boyutu kaygının cinsel kompulsiyonların alt boyutlarını açıklama oranı ise %10'dur.
Özet (Çeviri)
In the study, the relationship between sexual self-schemas, attachment dimensions in close relationships and sexual compulsions of young adults was examined. The variables of thes tudy were sexual self-schemas, attachment dimensions and sexual compulsions. With in the scope of the study, sexual self-schemas, attachment dimensions in close relationships and sexual compulsions of young adults were also examined in terms of gender, age and romantic relationship status variables. The research model is a relational screening model. Data were collected from 503 participants for the study, but the data of 20 participants were excluded from the study because they were extreme data, and the study continued with 483 participants. In order to collect data with in the scope of the study, the Sexual Self Schema Scale (SSSS), Inventory of Experiences in Close Relationships-II (IECR-II), Sexual Compulsion Scale (SCS) and the Personal Information Form developed by the researcher were used. The data obtained from the research were analyzed in SPSS 29 program. Independent sample t test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation test and multiple regression analysis were used due to the normal distribution of the data obtained. As a result of the study, a moderate negative relationship was found between the total score of sexual self schema and the total score of experiences in close relationships, a low positive relationship between the total score of sexual compulsion and a low positive relationship between the total score of experiences in close relationships inventory and the vii total score of sexual compulsion. Significant correlations were found between SCS subdimensions and SSSS sub-dimensions of lustful/arousing and IECR-II sub-dimension of anxiety. The rate of explanation of the sub-dimensions of sexual compulsions by the SSSS sub-dimension of lustful/arousing and the IECR-II sub-dimension of anxiety is 10%.