Geleneksel konut mimarisinde doğal taşın dış cephedeki kullanımı: Kayseri/Talas örneği
Exterior use of natural stone in traditional housing architecture: Kayseri/Talas example
  1. Tez No: 895373
  2. Yazar: GÜLER ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Taş, Cephe, Kayseri, Talas, Natural Stone, Facade, Kayseri, Talas
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kültürel etkileşimi içinde barındıran Talas ilçesi, geleneksel konut yönünden zenginliği ile göze çarpmaktadır. Talas geleneksel konutlarının en belirgin özelliklerinden biri, kullanılan yapı malzemesinin doğal taş olmasıdır. Bu çalışmada, Kayseri ili Talas ilçesi Kentsel Sit Alanı sınırları içerisinde bulunan Han, Harman, Kiçiköy, Tablakaya ve Yukarı mahallelerinin detaylı bir şekilde irdelenmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda bu mahallelerden üçer örnek seçilerek toplamda on beş adet geleneksel konutun dış cephe mimarisindeki doğal taşın incelenmesi amaçlanmıştır. Bu alan içerisinde seçilen geleneksel konutların; plan özellikleri, yapı elemanları, cephesi, malzeme ve teknik detayları ele alınarak yapılarda kullanılan doğal taş malzemeleri belirlenmiştir. Her bir konut fotoğraflama yöntemi ve Belediye arşivleri ile belgelendirilmiştir. Çalışma sonucunda; Talas ilçesinin Han, Harman, Kiçiköy, Tablakaya ve Yukarı mahallelerinde bazalt ve andezit olmak üzere iki çeşit doğal taş kullanıldığı görülmüştür. Doğal taş; duvarlarda, payanda sisteminde, kat silmelerinde ve çörten adı verilen su tahliye yerlerinde kullanılmıştır. Cephede kullanılan doğal taşa yardımcı öğe konumunda yer alan ahşap; pencerelerde, kapılarda, kepenklerde ve payandalarda görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Talas district, which hosts cultural interaction, stands out with its richness in terms of traditional housing. One of the most distinctive features of Talas traditional houses is that the building material used is natural stone. In this study, it is aimed to examine in detail the Han, Harman, Kiçiköy, Tablakaya and Yukarı neighborhoods located within the borders of the Urban Protected Area of Talas district of Kayseri province. In this context, it was aimed to examine the natural stone in the exterior architecture of a total of fifteen traditional houses by selecting three examples from each of these neighborhoods. Traditional houses selected in this area; The natural stone materials used in the buildings were determined by considering the plan features, building elements, facade, material and technical details. Each residence has been documented using photography and the Municipality archives. As a result of the study; It was observed that two types of natural stones, basalt and andesite, were used in the Han, Harman, Kiçiköy, Tablakaya and Yukarı neighborhoods of Talas district. Natural stone; It was used on walls, buttress systems, floor moldings and water drainage areas called gargoyles. Wood is an auxiliary element to the natural stone used on the facade; It can be seen on windows, doors, shutters and buttresses.