Örgütsel bağlılığın iş performansı üzerine etkisi; Siirt Üniversitesi örneği
The effect of organizational commitment on job performance: The sample of Siirt University
- Tez No: 895384
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ ELİTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağlamsal performans, devam bağlılığı, duygusal bağlılık, görev performansı, iş performansı, normatif bağlılık, örgütsel bağlılık, Affective commitment, contextual performance, continuance commitment, job performance, normative commitment, organizational commitment, task performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Hizmet üreten kuruluşlarda personel maliyetinin toplam maliyetin %50'sinden fazlasını oluşturduğu bilinmektedir. Ayrıca, örgüt ile hedeflediği kitle arasındaki temasın büyük ölçüde personel aracılığıyla sağlandığı göz önünde bulundurulduğunda, çalışanların iş performansının hizmet üreten örgütler için hayati öneme sahip olduğu söylenebilir. Örgütsel bağlılık, yetiştirilmesi önemli maliyet ve zaman gerektiren çalışanların örgütte kalmasını sağlayan temel faktörlerden biridir. Bu bağlamda, bu araştırma, hizmet üreten bir kuruluş olarak Siirt Üniversitesi'nde görev yapan idari personelin örgütsel bağlılık düzeyleri ile iş performansı arasındaki ilişkiyi alt boyutlar düzeyinde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, Allen ve Meyer (1990) tarafından geliştirilen ve Wasti (2000) tarafından Türkçeye uyarlanan 18 ifadeden oluşan örgütsel bağlılık ölçeği, Smith, Organ ve Near (1983) tarafından geliştirilen 16 ifadeden oluşan iş performansı ölçeği ile Goodman ve Svyantek (1999) tarafından geliştirilen ve 8 ifadeden oluşan ölçeklerin Kanıgür (2009) tarafından birleştirilip sadeleştirilerek 22 ifadeye indirgenmiş iş performansı ölçeği kullanılmıştır. Araştırma, Siirt Üniversitesi'nin idari personeli arasında toplam 210 katılımcıyla yürütülmüş ve elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, ölçeklerin güvenilirliğinin yeterli olduğu ve verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Regresyon ve korelasyon analizleri gerçekleştirilmiş olup, bulgular örgütsel bağlılığın duygusal bağlılık ve devam bağlılığı alt boyutlarının iş performansının görev performansı ve bağlamsal performans alt boyutlarıyla anlamlı bir ilişkiye sahip olmadığını, normatif bağlılığın ise görev performansı ile anlamlı bir ilişkiye sahip olmadığını ancak bağlamsal performans ile pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki gösterdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, elde edilen bulgular genel ölçekler düzeyinde analiz yapıldığında, örgütsel bağlılığın iş performansı üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that personnel costs constitute more than 50% of the total cost in service-producing organizations. In addition, considering that the contact between the organization and the target audience is largely provided through personnel, it can be said that the job performance of employees is of vital importance for service-producing organizations. Organizational commitment is one of the basic factors that ensure that employees, whose training requires significant cost and time, remain in the organization. In this context, this research aims to examine the relationship between the organizational commitment levels and job performance of administrative personnel working at Siirt University, a service-producing organization, at the level of sub-dimensions. In the study, the organizational commitment scale consisting of 18 items developed by Allen and Meyer (1990) and adapted to Turkish by Wasti (2000), the job performance scale consisting of 16 items developed by Smith, Organ and Near (1983) and the job performance scale consisting of 8 items developed by Goodman and Svyantek (1999) were combined and simplified by Kanıgür (2009) and reduced to 22 items. The research was conducted with a total of 210 participants among the administrative staff of Siirt University and the obtained data were analyzed by SPSS program. As a result of the analyses, it was determined that the reliability of the scales was sufficient and the data showed a normal distribution. Regression and correlation analyses were performed and the findings revealed that the affective commitment and continuance commitment sub-dimensions of organizational commitment did not have a significant relationship with the task performance and contextual performance sub-dimensions of job performance, while normative commitment did not have a significant relationship with task performance but showed a positive and moderate relationship with contextual performance. In addition, the findings showed that organizational commitment had a significant and positive effect on job performance when analyzed at the general scale level.