Yüksek yağlı ve düşük yağlı diyetlerin pankreas ve pankreas kanseri üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of high-fat and low-fat diets on the pancreas and pancreatic cancer
  1. Tez No: 895447
  2. Yazar: ARDA SELİN TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEGÜM KOCATÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Pancreas, Pancreat൴c cancer, HFD, ER stress
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Obezite kanserlerin şekillenmesini ve bunlarla ilişkili ölüm oranı için de önemli bir risk faktörü olan bir küresel sağlık sorunudur. Günümüzde en sık gözlenen kanserlerden pankreas kanseri altıncı sırayı almaktadır. Obezite vücutta hücre içi aşırı lipit birikimi stres meydana getirerek hücre içinde ve organellerde aşırı yüklenmeye sebep olur. Bu durum katlanmamış veya hatalı katlanmış protein birikimi ile sonuçlanan ER stresine neden olmaktadır. En iyi bilinen ER şaperonu GRP78'dir. Yüksek yağlı diyet (YYD) ve bunların majör içeriği olan doymuş yağ asidi, palmitik asit (PA) hücrelerin yapısına katılarak ER stresi yaratmaktadır. Bu tez çalışmasında, amaçlarımız dahilinde YYD ile farelerde obezite şekillendirildi ve pankreasta yağ depolamasının olduğu tespit edildi. Ayrıca pankreasta ER stresin artış gösterdiğinin saptanması, YYD ana bileşeni PA'in pankreas kanseri hücrelerinde düşük ve yüksek dozlarda yaptığı etkilerin incelenmesi ve YYD ile oluşan obezitenin ER stres açılımı üzerinde kanser gelişiminin aleyhine kullanılıp kullanılamayacağının anlaşılması da amaçlandı. In vitro olarak düşük doz PA uygulanan hücre hatlarında proliferasyonun varlığı gösterilirken, yüksek doz PA ile muamele sonrası IRE-1 kolunun açıldığı tespit edildi. Bu da bize tümör hücrelerinde PA miktarı arttıkça ER stresin açıldığını gösterdi. In vivo olarak fare pankreaslarında yağlanma ile beraber asiner hücrelerde yüksek oranda ER stresi ile karşılaşıldı. Sonuç olarak PA miktarının artışı apoptozu tetiklediği için, PA'in daha doymamış bir YA'ine dönüşmesini de engelleyecek stearoyl-CoA desaturase inhibitörleri gibi ajanlarla eş zamanlı olarak kullanılarak, kanserin aleyhine bir terapötik ajan olarak kullanılabileceği ön görüldü. Böylece diğer tedavi yöntemleriyle birleştirildiğinde potansiyel bir terapötik ajan olarak umut vadetmektedir. Özellikle obezite ile artış gösteren farklı ER stres indükleyici ajanlarla kombine edildiği zaman apoptozis karşısında etkili olabilecek ve tedaviye hizmet edebilecektir. Anahtar Kel൴meler: Pankreas, Pankreas kanser൴, YYD, PA, ER stres.
Özet (Çeviri)
Obesity is a global health problem that is also a significant risk factor for the formation of cancers and the mortality rate associated with them. Pancreatic cancer ranks sixth among the most frequently observed cancers today. Obesity causes excessive lipid accumulation in the body, causing stress and overloading in the cells and organelles. This situation causes ER stress, which results in the accumulation of unfolded or misfolded proteins. The best-known ER chaperone is GRP78. High-fat diet (HFD) and its major content, saturated fatty acid, palmitic acid (PA), are incorporated into the structure of cells and create ER stress. In this thesis study, within the scope of our purposes, obesity was induced in mice with HFD, and fat storage was detected in the pancreas. In addition, it was aimed to determine that ER stress increased in the pancreas, to examine the effects of the main component of HFD, PA, in pancreatic cancer cells at low and high doses, and to understand whether obesity caused by HFD can be used against cancer development through ER stress opening. In vitro, while the presence of proliferation was shown in cell lines treated with low doses of PA, it was determined that the IRE-1 arm was opened after treatment with high doses of PA. This showed us that ER stress was opened as the amount of PA increased in tumor cells. In vivo, high levels of ER stress were encountered in acinar cells along with steatosis in mouse pancreases. As a result, since the increase in the amount of PA triggered apoptosis, it was predicted that it could be used as a therapeutic agent against cancer by using it simultaneously with agents such as stearoyl-CoA desaturase inhibitors, which would also prevent the conversion of PA to a more unsaturated FA. It may be effective against apoptosis and serve the treatment, especially when combined with different ER stress-inducing agents that increase with obesity.