Kadın girişimcilerin iş hayatında karşılaştıkları sorunlarda toplumsal cinsiyet rollerinin etkisi: Menteşe ilçesi örneği
The effect of gender roles on the problems faced by women entrepreneurs in business life: The case of Menteşe district
- Tez No: 895532
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERGENDER SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimciliği, Çalışma Hayatı, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Entrepreneurship, Women Entrepreneurship, Working Life, Gender Roles
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Kadın girişimciliği, kadınların ekonomik hayata işveren veya iş sahibi olmak için katıldıkları sürece verilen isim olarak görmek mümkündür. Bununla birlikte erkek egemen toplumsal yapının kadına atfettiği annelik, ev kadınlığı gibi toplumsal roller sebebi ile girişimcilik erkek rolü olarak görülmekte ve bu durum kadının girişimci olarak iş hayatında yer alırken birtakım sorunlar yaşamasına yol açmaktadır. Kadın girişimciliği toplumda önemli bir istihdam alanını oluşturmaktadır. Kadın girişimcilerin sayısı gün geçtikçe artmakta bu da ekonomiyi olumlu yönde etkilemektedir. Ancak kadınlar işletme kuruluş aşamasından faaliyet aşamasına kadar ve faaliyet gösterirken birçok problemle karşılaşmaktadırlar. Bu çalışmanın ana amacı da kadın girişimcilerin işletme kuruluş aşamasında ve faaliyet aşamasında yaşadıkları toplumsal problemleri belirlemek ve bu problemlere yönelik çözüm önerileri sunmaktır. Araştırmanın evrenini Muğla İli Menteşe ilçesi Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği ve Muğla Sanayi ve Ticaret Odası'na kayıtları bulunan işletme sahibi veya kendi hesabına çalışan kadın girişimciler oluşturmaktadır. Araştırma fenomenolojik yöntem çerçevesinde nitel araştırma teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Menteşe İlçesi'nde faaliyet gösteren 200 kadın girişimci arasından farklı sektörlerde faaliyet gösteren 20 kadın girişimci ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilerek toplumsal cinsiyet rollerine göre kadın girişimcilerin iş hayatında karşılaştıkları sorunlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler tematik analize tabi tutularak çözümlenmiş, temalar ve alt temalar oluşturulmuştur. Çalışma sonucunda elde veriler değerlendirildiğinde kadın girişimcilerin işletme kuruluş ve faaliyet aşamalarında toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan birtakım sorunlarla karşılaştıkları fakat karşılaştıkları bu sorunları öznel çabaları ve aile desteği gibi çözümlerle aştıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is possible to see women entrepreneurship as the name given to the process in which women participate in economic life to become employers or business owners. However, entrepreneurship is seen as a male role due to social roles such as motherhood and housewifery attributed to women by the male-dominated social structure, and this situation causes women to experience some problems while taking part in business life as entrepreneurs. Women entrepreneurship constitutes an important employment area in society. The number of women entrepreneurs is increasing day by day, which positively affects the economy. However, women face many problems from the business establishment stage to the operation stage and while operating. The main purpose of this study is to identify the social problems experienced by women entrepreneurs during the business establishment and operation phase and to offer solutions to these problems. The population of the research consists of women entrepreneurs who are business owners or self-employed women entrepreneurs who are registered with the Union of Chambers of Artisans and Craftsmen in Menteşe district of Muğla province and Muğla Chamber of Industry and Commerce. The research was conducted using qualitative research techniques within the framework of phenomenological method. Face-to-face interviews were conducted with 20 women entrepreneurs operating in different sectors among 200 women entrepreneurs operating in Menteşe District, and the problems faced by women entrepreneurs in business life according to gender roles were tried to be revealed. The data obtained as a result of the interviews were analyzed by thematic analysis, and themes and sub-themes were created. When the data obtained as a result of the study were evaluated, it was determined that women entrepreneurs faced some problems arising from gender roles in business establishment and operation stages, but they overcame these problems with solutions such as subjective efforts and family support.