Girişimci kadınlar ve karşılaştıkları sorunların analizi; Tekirdağ ili örneği
Women entrepreneurs and analysis of the problems faced by women; the province Tekirdag sample
  1. Tez No: 332297
  2. Yazar: ZEYNEP OYURYÜZ ŞENEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimci, Girişimcilik, Kadın Girişimci, Toplumsal Cinsiyet, Tekirdağ. 2013, 217 sayfa, Entrepreneur, Entrepreneurship, Women Entrepreneurs, Gender, Tekirdag. 2013, 217 pages
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Yüzyıllar boyunca dünya toplumlarında kadını sosyal ve ekonomik yaşamın yani çalışma yaşamının dışında tutan bir anlayış hüküm sürmüştür. Ancak gelişen teknoloji ve endüstrileşme ile birlikte her geçen gün çalışma hayatına katılan kadın sayısında artış olmaktadır. Ülkemizde halen kadınlarımızın iş sahibi olmalarını engelleyen birçok sorun halledilmeyi beklemektedir. Türkiye?de kadının çalışma yaşamında karşı karşıya bulunduğu sorunların temelinde toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel yapısındaki bazı aksaklıklar yatmaktadır. Bu aksaklıkların çözülmesiyle kadınlarımız çalışma hayatına daha çabuk uyum sağlayıp başarı gösterebileceklerdir. Kadınların ekonomik hayatta erkeklerin yanında yer almalarını sağlayacak politika ve projelere öncelik verilmesi ile onları ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeye önemli katkılar sağlayan potansiyel güç haline getirmek mümkündür. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Tekirdağ?da girişimcilik faaliyetlerinde bulunan kadınların; (a) cinsiyet farklılığından kaynaklanan sorunları; cinsiyete dayalı rol ayrımcılığı, geleneksel inanç, baskı, duygusallık, zaman darlığı, sosyal pozisyon vb., (b) kişisel özellikler ve iletişim özelliklerinden kaynaklanan sorunları; kadınların kişilik özellikleri, iletişim kanalları, politika ve siyasete katılımları vb. (c) kadın girişimci işletmelerin özelliklerine bağlı sorunları; sermaye temini, kuruluş yöntemleri, pazar durumu, desteklerden yararlanma, iş kurma ve yürütme vb., (d) kadın girişimcilerin köken farklılıklarından kaynaklanan niteliklerini, motivasyon ve başarı faktörlerini değerlendirmek, bölgesel politikalara yön vermek amacı ile kadın girişimciliğinin ekonomik kalkınma ve gelişimde bir fırsat olabilirliliğini analiz etmektir. Teze konu olan araştırma Tekirdağ?da faaliyet gösteren Ticaret ve Sanayi Odaları ve Esnaf ve Sanatkârlar Odalarına bağlı 111 kadın girişimcinin ve işletmelerinin incelenmesinden oluşmaktadır. Tekirdağ?daki kadın girişimcilere göre; her ne kadar risk alma, çalışkan olma, zeki olma, iletişim becerisine sahip olma ve özgüven sahibi olma kişilik özellikleri başarılı bir kadın girişimcide olması gereken kişilik özellikleri olsa da kadınların kendilerini fedakar, duygusal ve sevecen olarak tanımlamaları, çalışma hayatlarında feminen kişilik özelliklerinin daha ön planda olduğunun göstergesi olarak bulgulanmıştır. Tekirdağ?daki kadın girişimcilerin cinsiyetlerinden dolayı önemli sayılabilecek düzeyde aile baskısı veya sosyal baskı yaşamadıkları ancak çalışma hayatları boyunca fiziksel ve zihinsel yorgunluk yaşadıkları ve ailelerine yeterince zaman ayıramadıkları tespit edilmiştir. Tekirdağ?daki kadın girişimcilerin % 67?sinin en az bir yabancı dil bildikleri ancak % 59?unun yurt dışına hiç çıkmadıkları ve % 83?ünün işletmelerinin yerel pazarda faaliyet gösterdiği saptanmıştır. Tekirdağ?daki kadın girişimcilerin % 86?sı internet üzerinden araştırma yapmakta, araştırma yaptıkları konuların başında ise % 14 ile eğitimler, kurslar, toplantılar, fuarlar gelmektedir. Kadınların % 66?sı kadın girişimciler için verilen hibe, teşvik, kredi veya desteklerden haberdar oldukları halde % 82 kadının herhangi bir destekten yararlanmadığı bulgulanmıştır. Tekirdağ?daki kadın girişimcilerin % 45?i işletmelerini kurma aşamasında aile ve akrabalarından sermaye temin etmiş ve işletme faaliyetlerini sürdürürken karşılaştıkları en önemli sorun olarak % 21 ile kira ödemeleri ve % 35 ile ürün/hizmet pazarlama sorunları öncelikli sorunlar olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
For centuries, woman had been left outside of the societies of the world in social and economic life. However, nowadays developing technology and industrialization had caused an increase in the number of woman participating in work life. In our country, there are still many problems that prevent woman to become business owners. Initially, problems lie in society's economic, social and cultural structure. In order to adapt woman to the working life, troubles ought to be solved. To ensure the economic survival of woman with man, policies and projects should be given priority with the crucial economic, social and cultural development contribution of woman. In this context, aim of this study is to evaluate and analyze woman's entrepreneurship activities in the province of Tekirdag whom has (a) barriers resulting from differences of gender, the role of gender-based discrimination, traditional beliefs, oppression, sensuality, lack of time, social position, and communication and etc., (b) the problems caused by personal characteristics and communication features; women's personality traits, communication channels, policy, and political participation and etc., (c) the characteristics of enterprises related problems of women entrepreneurs, capital procurement, methods of business organization, operation state of the market, to benefit from the grants and subsidies, business start-up and execution and etc., (d) the entrepreneurial qualities of judges due to differences in origin, motivation and success factors. The subject of this research is operating due to the Tekirdag Chambers of Commerce and Tekirdag Industry Chambers of Tradesmen and Artisans examination consists of 111 women entrepreneurs and enterprises. According to women entrepreneurs in Tekirdag successful entrepreneurs have personality traits like; risk-taking, being industrious, intelligent, ability to communicate. But women entrepreneurs describe themselves with feminen personality traits like; devoted, emotional and loving. Tekirdag women entrepreneurs are not live social or family pressure in their work life. Because of their physical and mental fatigue, they don?t have enough time to spend with their families. Women entrepreneurs in Tekirdag; 67 % of women know at least one foreign language, only 59 % had ever been abroad before and found that 83 % of woman businesses operating in the local markets. Women entrepreneurs in Tekirdag; 86 % of women doing research on the internet and 14 % of the research topics are; training programs, courses, meetings, trade shows. Even though 66 % of women are aware of the support available to women entrepreneurs but 82 % of women are not utilize any support. Women entrepreneurs starting business in Tekirdag 45 % women have provided capital from family members or relatives. The most important problems face by women entrepreneurs are; 35 % marketing issues and 21 % lease payments have been identified.