Ekip çalışmasına dayalı kodlama öğretiminin ortaokul öğrencilerinin başarı, tutum ve işbirliği becerilerine etkisi
The effect of teamwork-based coding instruction on middle school student's achievement, attitudes and collaboration skills
  1. Tez No: 987132
  2. Yazar: ŞİFANUR YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ŞENGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar eğitimi, Blok kodlama, Temel kodlama eğitimi, Computer education, Block code, Basic coding education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Çalışmada, ortaokul öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri dersinde Scratch ile Kodlama konusunun öğretiminde kullanılacak olan işbirlikli öğrenme yönteminin Jigsaw ve Birlikte Soralım Birlikte Öğrenelim (BSBÖ) teknikleri ile geleneksel öğrenme yönteminin öğrencilerin akademik başarılarına etkisi, kodlama becerisine karşı tutumları ve işbirlikli öğrenme becerileri üzerindeki etkileri incelenmiş ve deney grubu öğrencilerinin işbirlikli öğrenme teknikleri ile ilgili görüşleri alınmıştır. Çalışma Bursa'da özel okulda 5., 6, ve 7. sınıfta okuyan 109 ortaokul öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada karma araştırma yöntemi kapsamında nicel ve nitel araştırma yöntemleri beraber kullanılmıştır. Nicel araştırma boyutunda ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desenden yararlanılmıştır. Araştırmada nicel veriler, Akademik Başarı Testi (ABT), Kodlama Tutum Ölçeği (KTÖ) ve İşbirlikli Öğrenme Becerisi Ölçeği (İÖÖ) kullanılarak toplanmıştır. Nitel araştırma boyutunda ise yarı yapılandırılmış görüşme formu ile öğrencilerin görüşleri alınmıştır. Araştırma süreci haftada 2 ders saati olmak üzere toplam 9 hafta sürmüştür. Araştırmada öğretim süreci Dick, Carey ve Carey öğretim tasarımı modeli kullanılarak planlanmıştır. Deney grupları, Jigsaw ve BSBÖ teknikleri ile Scratch ortamında kodlama öğretiminin yapıldığı ayrı ayrı iki gruptan oluşmaktadır. Kontrol grubunda ise ünitenin kazanımları doğrultusunda ders planı hazırlanmış ve öğretim gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, deney ve kontrol gruplarının akademik başarılarında artış olduğunu göstermiştir. Kodlamaya yönelik tutumlarda yalnızca Jigsaw tekniğinin uygulandığı grupta anlamlı bir gelişme görülmüştür. İşbirlikli öğrenme becerileri açısından ise BSBÖ tekniğinin Jigsaw tekniğine göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Nitel bulgular, işbirlikli öğrenmenin iletişimi ve yardımlaşmayı güçlendirdiğini, blok tabanlı kodlama öğretiminde öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve sosyal gelişimlerine katkı sağladığını ortaya koymuştur. İçerik analizi ile öğrenci görüşlerinden elde edilen verilere göre yardımlaşma ve iletişimin güçlü olduğu, herkesin fikirlerine saygı duyulan bir işbirlikli öğrenme sürecinin, blok tabanlı kodlama öğretiminde etkili bir strateji olduğunu ve öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve sosyal gelişimlerine katkı sağladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of cooperative learning methods, namely Jigsaw and Learning Together through Asking Questions (BSBÖ), and the traditional teaching method on middle school students' academic achievement, attitudes toward coding, and cooperative learning skills in the teaching of Scratch-based coding in the Information Technologies course. In addition, the views of the students in the experimental groups regarding cooperative learning techniques were investigated. The study was conducted with 109 middle school students enrolled in the 5th, 6th, and 7th grades at a private school in Bursa, Türkiye. A mixed-method research design was employed, combining both quantitative and qualitative research methods. In the quantitative phase, a quasi-experimental design with a pretest–posttest control group was used. Quantitative data were collected using the Academic Achievement Test, Coding Attitude Scale, and Cooperative Learning Skills Scale. In the qualitative phase, students' opinions were gathered through a semi-structured interview form. The implementation process lasted nine weeks, with two class hours per week, and the instructional process was designed based on the Dick, Carey, and Carey instructional design model. The experimental groups consisted of two separate groups in which coding instruction was carried out in the Scratch environment using the Jigsaw and BSBÖ techniques, while the control group received instruction based on the unit objectives through traditional teaching methods. The findings indicated that the academic achievement of both the experimental and control groups increased. A significant improvement in attitudes toward coding was observed only in the group in which the Jigsaw technique was applied. In terms of cooperative learning skills, the BSBÖ technique was found to be more effective than the Jigsaw technique. Qualitative findings revealed that a cooperative learning process characterized by strong communication, mutual support, and respect for different ideas is an effective strategy in block-based coding instruction and contributes positively to students' cognitive, affective, and social development.