İki farklı akut koşu egzersizinin kardiyak hasar belirteçleri üzerine etkisi
The effect of two different acute running exercises on markers of cardiac injury
  1. Tez No: 895733
  2. Yazar: YİĞİTCAN MENDERES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HAYDAR DEMİREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: HIIT, orta şiddetli dayanıklılık koşusu, cTnI, NT-proBNP, CKMB, HIIT, moderate intensity endurance running, cTnI, NT-proBNP, CKMB
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Düzenli egzersiz ve fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki olumlu etkileri iyi bilinmektedir. Koşu egzersizleri kardiyovasküler dayanıklılığı artırmakta ve mortalite riskini azaltmaktadır. Bununla birlikte, yüksek şiddetli egzersizlerin kardiyak hasara yol açabileceği ve bu nedenle sağlık riskleri taşıyabileceği bildirilmektedir. Son yıllarda, kardiyovasküler dayanıklılığı artırmak için kısa süreli şiddetli aktiviteler ile uzun dinlenme periyotlarından oluşan yüksek yoğunluklu aralıklı antrenmanlar (HIIT) popülerlik kazanmıştır. Bu çalışma, rekreasyonel koşucularda akut HIIT antrenmanının aynı süre ve hacimde gerçekleştirilen orta şiddetli uzun süreli dayanıklılık koşularına göre kardiyak biyobelirteçlerde (cTnI, NT-proBNP, BNP, CKMB, miyoglobin) daha fazla bir artışa yol açıp açmayacağını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Rekreasyonel olarak haftada en az üç gün koşu antrenmanı yapan 15 erkek sporcu, bir dakika şiddetli koşuyu takiben 4 dakika jog koşusundan oluşan bir saatlik HIIT ve bir saatlik sürekli orta şiddetli dayanıklılık koşularını 1-2 hafta aralıklarla gerçekleştirmiştir. Katılımcıların VO2 maksimum değerleri ve maksimum kalp atım sayıları çalışma öncesinde değerlendirilmiştir. Buna göre her iki koşu egzersizinin ortalama şiddeti VO2 maksimumun yaklaşık %70'ine karşılık gelmiştir. Koşulardan önce, hemen sonra ve takip eden üç saat sonrasında kardiyak biyobelirteçler için kan örnekleri alınmıştır. Her iki koşu türü de cTnI, NT-proBNP, CKMB, miyoglobinin serum konsantrasyonlarında artışa yol açmıştır. Diğer yandan, HIIT ve orta şiddetli dayanıklılık koşusunun kardiyak biyobelirteçlerin konsantrasyonları ve bu biyobelirteçlerde yol açtığı yüzdesel değişimler arasında egzersizden hemen sonra veya üç saat sonra alınan kan örneklerinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu bulgular, yüksek şidddetli yüklenmeler içeren HIIT egzersizinin, aynı hacim ve sürede yapılan orta şiddetli egzersize kıyasla kardiyak biyobelirteçler açısından bir artışa yol açmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The positive effects of regular exercise and physical activity on health are well known. Running exercises increase cardiovascular endurance and reduce the risk of mortality. However, it is reported that high-intensity exercises can cause cardiac damage and therefore carry health risks. In recent years, high-intensity interval training (HIIT), which consists of short periods of intense activity combined with long rest periods, has gained popularity to increase cardiovascular endurance. This study was conducted to evaluate whether acute HIIT training in recreational runners would lead to a greater increase in cardiac biomarkers (cTnI, NT-proBNP, BNP, CKMB, myoglobin) than moderate-intensity long-term endurance running performed for the same duration and volume. 15 male athletes who train for recreational running at least three days a week completed one hour of HIIT, which consisted of one minute of intense running followed by four minutes of jogging, and one hour of continuous moderate intensity endurance running at 1-2-week intervals. Participants' VO2 maximum values and maximum heart rate were evaluated before the running trials. The average intensity of both running exercises was roughly 70% of maximum VO2 capacity. Blood samples were taken for cardiac biomarkers analysis before, immediately after and three hours after the running exercises. Both types of running led to increases in serum concentrations of cTnI, NT-proBNP, CKMB, myoglobin. However, no significant difference was found between the concentrations of cardiac biomarkers and the percentage changes caused by HIIT and moderate intensity running in blood samples collected immediately after exercise or three hours later. These findings show that HIIT exercise, which includes high-intensity bouts, does not lead to an increase in cardiac biomarkers compared to moderate-intensity exercise performed at the same volume and duration.